In anul 1870 in Copenhaga s-au deschis mai multe magazine specializate in vanzarea de materiale pentru broderie si elemente brodate pentru decoratiuni interioare (tesatura de casa, perne, perdele, etc ).

Tanara Clara Weaver (Clara Marie Waever s-a nascut la 07 aprilie 1855 an Stubbekøbing, a murit 18 august 1930  la Copenhaga, artist textil danez) s-a mutat la Copenhaga cu familia sa. Din copilarie, ea a inceput sa-si manifeste talentul in materie de  broderie, si cand a crescut, ea a inceput sa lucreze in magazinul pentru lucruri manuale. Clara Weaver lucra acolo, nu numai in calitate de vanzatoare – in acelasi magazin ea broda comenzi pentru cumparatorii magazinului si a invatat diverse tehnici de broderie.

In 1890, Clara Weaver si-a deschis propriul magazin de pe strada Vesterbrogade 62. Impreuna cu sora sa Augusta au vandut materiale necesare pentru diferite tipuri de broderie, dar si crea scheme pentru broderie. In scopul de a extinde afacerea, surorile invatat femei  si fete diferite tipuri mai vechi de broderie (satin cu alb si Hardanger), precum si utilizarea de motive brodate in tinuta de nunta.

Clara Weaver a fost o femeie viziuni economice, intotdeauna incearca sa tina pasul cu vremurile, si asa era in permanenta in cautarea de idei pentru noi modele. In 1903 ea a avut posibilitatea de a achizitiona o mare colectie de picturi ale unor artisti pentru copii Bindesboll, Constantin Hansen, Kristian Mohi – Hansen si P.S.Skovgard. Lucrand cu acesti artisti, ea a avut mari realizari. Mai tarziu, unii dintre ei au fost angajati de compania ei.

In 1917, surorile Weaver a vandut magazinul lor lui  Dyrlund N.C., care a urmat a produce broderii traditionale in stilul de  lux Weaver.

In 1930, Clara Weaver a murit la 75 de ani .

In 1940 Holsten Jacob ( Jacob Holst ) a cumparat compania. Magazinul s-a mutat pe strada Østergade 19. Sora lui Jacob -Migge Holst, fiind bine versata in domeniul artelor, a condus cu succes compania timp de mai multi ani. Ea a creat mai multe modele frumoase si interesante, si a angajat multi dintre  bine-cunoscutii artisti danezi. Deci, pictorii Louise Puck si Helge Christoffersen au creat multe desene sau modele pentru compania Clara Weaver.

In 1946, magazinul Clara Weaver s-a mutat din nou  pe strada Østergade 42.

Dupa moartea lui Miggi Holsten in 1953 Jorgen Rosenstand, fiul lui Iacov Holsten, si mama sa Ellen Holst, nascuta – Rozenshtand au preluat conducerea companiei in mainile lor.

Cooperarea lui Ellen Holst cu artistii danezi Mads Stage si Gitz Johansen a fost foarte fructuoasa si ne-a adus o mare faima.

In 1958 el a fondat propria Rozenshtand Jorgen, o linie separata de compania – Eva Rosenstand A / S. Stilul Eva Rosenstand in materie de broderie de la inceput a fost diferit semnificativ de stilul Clara Weaver. El a fost atras de a lucra in cadrul companiei cu noi artisti danezi – Like Falke-Bang, Leif Jens si Verner Hancke, care au lucrat in popularul mod naturalist si cu specialisti de inalta calificare in broderia in cruce.

Jorgen Rozenshtand este unul dintre primii care a introdus notiunea de „un set de broderie”.  Daca anterior aveati nevoie de a alege materialul, firele si de a le cumpara separat si individual, acum puteau fi achizitionate in set gata – cu toate materialele si schema necesara.

In 1976, dupa moartea lui Ellen Holst, Jorgen Rozenshtand a combinat doua linii intr-o singura companie – Eva Rosenstand – Clara Waever , al carui magazin principal este situat la Østergade, 42 – Copenhagen. De-a lungul anilor, produsele companiei Eva Rosenstand sunt cunoscute si populare in intreaga lume.

In 2003, compania daneza Carl J.Permin A a achizitionat compania Eva Rosenstand – Clara Waever.  Carl J.Permin continua sa pastreze si sa dezvolte traditiile de proiectare Eva Rosenstand  – Clara Waever.

Cititi si: Istoria companiei “DMC”