Artizanatul – una dintre cele mai vechi arte din lume. Aceasta arta a aprut si s-a dezvoltat odata cu omul. Va invitam la o excursie in trecut pentru a admira lucruri pe care multi dintre voi si le-ar dori cu ardoare si astazi, dar si pentru a vedea cum si cat de bine erau pastrate instrumentele de cusut utilizate si din ce materiale au fost create. Va fi foarte distractiv si interesant. Fiecare instrument – o opera de arta. Maestrii din acea vreme erau magicieni cu mainile de aur, au creat astfel de frumuseti, fara posibilitatea de utilizare a multor instrumente care sunt disponibile pentru noi in lumea modernă. Sper si voi sa primiti aceiasi placere ca si mine vizualizand aceste IMAGINI. 

Cum erau pastrate accesoriile de cusut in trecut?

Primele: vedeti aceste sertare pentru tinut accesoriile de cusut, cutii de cusut.

Uneltele de cusut adesea erau facute de bijutieri din metale pretioase si decorate in diferite moduri.

Vedeti ce dispozitiv pentru metrul de astazi.

Degetarele Vintage. Primul degetar a aparut in Anglia, apoi in secolul al 18-lea aceasta obiect la moda a aparut in Franta si Germania, unde a fost adus de negustorii olandezi. Si pana in ziua de azi mai sunt conservate capodopere de bijuterii rafinate, decorate cu email, incrustatii si gravura.

Husa pentru foarfece. Nu-ti poti lua ochii de la ea.

Pernute pentru ace. In cele mai vechi timpuri, cand tesatura abea a inceput doar sa se raspandeasca, perna de ace era produsa din orice material sau hartie, pusa in mai multe straturi. Dar pe acestea si le puteau permite doar oameni bogati. Patul pentru ac (le mai ziceau si astfel) mai tarziu erau facute din lemn sau din fildes, in care era o bucata de catifea pe care se tineau acele.

Cutia pentru depozitarea accesoriilor de cusut. Oamenii de stiinta cred ca la inceput au aparut cutiile pentru bijuterii. Mestesugari talentati din Japonia si China, in urma cu doua mii de ani, produceau cutii de diferite forme si dimensiuni din lemn, le decorau cu rasina speciala de la un lemn valoros.

In incercarea de a se depasi unul pe altul mesterii creau ladite tot mai unice si dezvoltau tot mai mult noi tehnologii de finisare.

Cu astfel de piese au fost create in trecut multe capodopere cusute cu margele. Unele din ele sunt descoperiri arheologice legate de  secolele IX si X.

Atunci cand au aparut in modavolanele, arcuri, cutele, atunci au aparut si primele fiere de calcat, care erau destinate pentru a avea grija de ele. Trebuie mentionat faptul ca pe atunci erau foarte, foarte scumpe. Ele erau bogat decorate cu ornamente, iar in timpul vizitelor oaspetii erau obligati sa-l admire pentru ca se afla in vazul tuturor. Existenta acestui atribut in casa vorbea despre averea si bunastarea gazdei.

 Istoria foarfecelui isi are radacinile in antichitate. Foarfecele erau realizate din otel, argint aurit si bogat decorate. Fantezia producatorilor nu avea limita.

Mese antice. Mesele de acest fel erau la mare cerere la proprietarii caselor din secolul XVIII-XIX. Mesele erau facute nu numai din lemn, ci si din cele mai scumpe materiale: jad, bronz si marmura. Aceste elemente erau atributele de lux, care subliniau statutul inalt al proprietarului.

Dupa vizualizarea acestor imagini deja nu mai doresti sa folosesti foarfece noastre industriale.