Brodatul cu margele, bijuteriile handmade din margele… doar cateva din ocupatiile preferate ale multora din zilele noastre. Pentru multi dintre cititorii nostri aceasta ocupatie poate fi una noua, unii poate ar prinde curaj sa incerce. Tuturor le-ar prinde bine sfaturile noastre simple, dar foarte utile.

Sfaturi pentru brodatul si lucrul cu margele (beadwork)

Daca stie cineva de cate ori s-a inventat roata? Poate cineva deja demult  foloseste aceasta idee in lucru, dar odata descoperita si pusa in practica, am hotarat s-o impartasim si voua.

Ideea numarul 1 – „Bead Frame”

Aceasta este o simpla rama pentru fotografie pe care este intinsa o bucata de catifea artificiala, pentru ca margelele sa nu fie imprastiate in toate colturile. La inceput insiram margelele pe un prosop, dar mereu se rostogoleau peste margine si apoi ia-le de unde nu-s. Este foarte convenabila aceasta unealta si pentru brodatul cu margele dar si pentru tesutul lor. Pe rama este aplicat un marcaj, ceea ce permite cu usurinta sa vedeti cat de lunga este bijuteria lucrata. A face acest marcaj dureaza 15 minute, dar in lucru a devenit indispensabil.

Catifeua poate fi inlocuita cu pasla sau orice alt material cu suprafata lanoasa. Dimensiunea cadrului poate fi dupa preferinta voastra, pentru mine aceasta varianta este perfecta si eu am suficient spatiu liber.

Ideea numarul 2 „Creionul de ceara”

Pentru cei care brodeaza pe un fundal  intunecat, in principal, o panza neagra, este instrumentul cel mai necesar. Cele mai des ai nevoie de a trasa linii pentru formele, care sunt cusute apoi cu margele si pietre. Am incercat diferite variante. In primul rand, creta – care, desigur, imediat se risipeste. Apoi sapunul, care deloc nu era mai bun decat creta. Pentru o alta perioada de timp am folosit creionul alb obisnuit, dar deoarece eu cos rar si neregulat, la un obiect pot lucra saptamani in sir, nici creionul simplu nu rezista. Dar, creionul de ceara – da, fara probleme!

Speram ca aceasta publicatie sa fie utila. Va asteptam comentariile si de ce nu ideile voastre pentru a le impartasi si altora.