In urma cu mai mult de 250 ani, in 1746, pictorul in varsta de 23 de ani, Jean-Henri Dollfus (Jean-Henri Dollfus) a facut prima combinatie intre arta si afaceri. Impreună cu doi tineri antreprenori  Schmalzer Jean – Jacques (Jean – Jacques Schmalzer) si Koechlin Samuel (Samuel Koechlin) a infiintat in  Mulhouse un atelier pentru productia de tesaturi imprimate, cunoscute sub numele de „tesaturi indiene „.

De-a lungul multor ani, productia de astfel de tesaturi imprimate a fost singura directie in afacerile fratilor Dollfuss (Jean-Henry si Jean).

DMC logo

DMC logo

Cu mult inainte de aparitia termenului de „globalizare” si patrunderea lui in constiinta poporului, fratii Dollfus deja isi indreptase privirea spre pietele externe. Ei au fost dintre primii, care au inceput sa exporte tesaturile lor in toate colturile lumii.

La sfarsitul secolului al 18-lea Daniel Dollfus, nepotul lui Jean-Henry Dollfus, a preluat conducerea companiei. In primavara anului 1800, el s-a casatorit cu Anne-Marie Mieg si a adaugat la numele propriu numele sotiei, ceea ce era considerat un lucru banal pe timpul acela. In acelasi an, el a redenumit compania Dollfus – Mieg & Compagnie, sau DMC.

Cand a terminat studiile sale de la Leeds (Anglia), tanarul Daniel Dollfus a descoperit inventia chimistului John Mercer – mercerizarea. Mercerizarea  – un proces in care firul de bumbac este supus unui tratament special cu o solutie concentrata de iod pentru al face sa straluceasca, ajuta la cresterea capacitatii sale de a se colora si creste durabilitatea lui.

De a lungul secolului al XIX-lea, compania DMC s-a dezvoltat in doua directii: productia de tesaturi si fire pentru broderii. In aceasta perioada, compania a devenit un fel de pionier in multe domenii, utilizand abordari inovatoare in productia lor si de deschidere a mai mult de 100 de magazine. Datorita preocuparii lor pentru calitatea produselor in 1864, compania a primit o medalie de aur la Expozitia Mondiala de la Paris.

In aceiasi perioada, in secolul al XIX-lea, compania DMC a stabilit o relatie stransa cu celebra broderita austriaca Theresa von Dillmont. Relatia de prietenie intre aceasta femeie talentata si Jean Dollfus – Mieg a determinat mutarea ei la  Dornach  – oras, situat in apropiere de Mulhouse. Acolo ea a fondat propria scoala de broderie in stransa colaborare cu DMC.

Dar cel mai mare succes a  acestei doamne a fost cartea sa „Enciclopedia completa a lucrului manual” (The Complete Encyclopedia of Needlework), care a fost publicata in 1886 si s-a vandut in doua milioane de exemplare si tradusa in 17 de limbi.

Primul si a doilea razboaie mondiale au incetinit foarte mult dezvoltarea productiei, ceea ce a dus la fuziunea dintre DMC si Thiriez & Cartier Bresson in 1961. Noua companie a pastrat vechiul nume de DMC, iar emblema  companiei a devenit celebru logo Thiriez & Cartier Bresson – un cap de cal.

In secolul XX, compania DMC  a marit lista de sortiment a produsele lor, a cumparat mai multe companii de textile. Apoi, cand in Europa industria textila a ajuns la un punct de cotitura, compania si-a pus ca obiect principal de activitate productia de tesaturi pentru meseriasi si imbracaminte pentru sport. Si a reusit in aceasta directie.

In ziua de azi cifra de afaceri a companiei DMC este de o jumatate de miliard de dolari, in timp ce numarul de angajati in industria prelucratoare  este de 9.000 de oameni. Produsele companiei in industria, ” Mestesuguri”  (handmade) sunt cunoscute in mai mult de 100 de tari. DMC produce fire de brodat (mouline), fire industriale, precum si tesaturi pentru broderie. Standardele de calitate a produselor companiei DMC si  creativitatea utilizata in productie ramane la acelasi nivel ridicat ca in secolul XVIII. Vechiul motto Dollfuss este relevant si astazi: „Tenui filo magnum opus texitur”, ceea ce inseamna „Un fir subtire creeaza arta „.

Mai cititi la aceiasi tema: Istoria companiei „Eva Rosenstand” (Denmark)