Este foarte important să alegeți corect acele pentru broderie corespunzatoare pentru pânza din proiectul Dvs. Acul se alege în funcție de tipul de panză si cu siguranța trebuie să se potrivească cu ea.

 

Cu cât țesătura pânzei este mai densă, cu atât acul ar trebui să fie mai subțire. Majoritatea acelor sunt numerotate după două scări diferite – cusut și broderie.

Acele de cusut sunt numerotate de la 1 la 12, iar cele de broderie și de tricotat sunt numerotate de la 13 la 28. Cu cât numărul este mai mare, cu atât acul este mai subțire și mai scurt. Dacă acul este prea mare pentru materialul selectat, el va mări distanța dintre firele pânzei.

Dacă acul este prea subțire, se vor uza rapid firele de ața. Acele de același număr de la diferiți producători pot fi diferite ca lungime și aspect, deoarece numărul unui ac înseamnă doar diametrul acestuia.

Acele pentru cusut au un ochi mai mic și un vârf ascuțit și sunt numerotate de la 1 la 12. În cazul cusăturilor (broderiei) în cruce, este convenabil să le folosiți pentru cusătura „pas înapoi” și noduri franțuzești. Când coaseți cu puncte „pas înapoi”, „noduri franțuzești” și detalii cu mărgele, se recomandă să folosiți ace cu numărul de la 5 până la 10.

Acele pentru goblen si broderie in cruce au un ochi mare și un vârf tocit, bont. Sunt ideale pentru cusături în cruce, deoarece trec cu ușurință prin pânză fără a o deteriora. Aceste ace unice sunt esențiale pentru broderie pe pânză Aida și țesut uniform, cu cusături complete și parțiale (semicruci), astfel încât cusăturile să fie uniforme și drepte. Ochiul lor lung amuzant se datorează nevoii de a introduce un fir de ata în mai multe pliuri. Aceste ace sunt numerotate de la 13 la 28 – fiecare pentru o anumită dimensiune de pânză (vedeți și tabelul pentru alegerea acelor din foto). Să aveți spor la cusut!