Pregatirea panzei de goblen

In lectia numarul doi am determinat dimensiunea panzei, care este necesara pentru lucrare, acum e timpul de pregatit panza pentru cusut.

Dupa ce terminam o lucrare, de obicei, broderia se spala, iar unele tesaturi  se aseaza (devin mai stranse) dupa spalare, asa ca ar fi bine ca panza sa fie spalata inainte de a incepe brodatul.

In timpul procesului de lucru, marginea tesaturii (panzei) poate incepe sa se destrame, in special sunt predispuse la acest lucru  panzele evenweave  si cele de in, din acest motiv cel mai bine este, ca marginile sa fie prelucrate de la bun inceput. Exista mai multe optiuni de prelucrare a tivului:  neaten la o masina de cusut, de prelucrat cu clei sau lac fara culoare, de atasat pe margine banda adeziva sau in cele din urma de indoiat la tiv.

Deosebit de convenabil este de a broda pe panza caroiata, cand panza are patratele foarte bine vizibile, dar si sa se mai divide cu marcaje speciale, la fiecare 10 celule. Aceasta panza este disponibila in comert, dar este destul de scumpa. Cu un marker special lavabil aceste linii le puteti face voi. Cititi insa cu atentie instructiunile de utilizare: markerul uneori nu se spala dupa expunerea la caldura (de exemplu, calcatul cu fierul fierbinte).

Daca doriti sa brodati pe panza din care apoi se scot firele, apoi suprapuneti panza cu baza, aliniati bine straturile, le calcati bine cu fierul fierbinte evitand tensiunea si ridarea, fixati straturile insailand pe margini.
Incepatorii sunt sfatuiti sa inceapa sa coase din centru. Pentru al gasi indoiti panza de broderie pe verticala in jumatate, faceti acelasi lucru cu panza pliata pe orizontala si ati gasit centrul. Marcati.

Pregatirea atelor mouline pentru goblen

Din intreaga colectie de fire de broderie mouline separati pe cele care vor fi utilizate in aceasta lucrare. Puneti-le in plicuri sau floss-pak, scrieti semnul numarului de fir si simbolul corespunzator. In timpul procesului de lucru, capetele de fire ramase le puneti la loc in plicurile corespunzatoare.
De mare ajutor in procesul de lucru ar putea avea organizerele de sortare si detinatoare de ata (despre ele este descris pe larg in articolul cu accesoriile) pentru a ajuta sa sortezi nuantele si gasi rapid culoarea dorita.

Diagrama (schema) pentru goblen

Daca este posibil, scoateti o copia de pe diagrama de la bun inceput – brodatul este un proces destul de indelungat si in acest timp schema se poate rupe, murdari, in cele din urma chiar si sa se piarda, in acest fel veti avea intotdeauna o copie de rezerva.

Daca a face o copie este imposibil  (nu lucreaza fotocopiatorul color sau diagrama este protejata la copiere), in asa caz puneti schema intr-un file incolor, si pentru a proteja pliurile si evita stergerea, incleiati-le cu banda transparenta.

Presupunem ca totul este gata. Acum e timpul sa invatam a coase, acest lucru va fi discutat in Lectia numarul patru.

Toate materialele de care aveti nevoie: panza Zweigart, mouline Anchor, DMC si altele, gherghefuri profesioniste, kituri de calitate – le puteti comanda AICI,albume dupa tematica cu adresa de e-mail indicata.

G-B 525