Fetele in scenele de gen

Chipurile in scenele de gen sunt mult mai mici decat in portrete, dar ele nu sunt, de obicei, la fel de importante ca si in portret, deci nici cerintele fata de ele nu ar trebui sa fie ca pentru un portret.

Un exemplu, in opinia noastra, un tablou de gen de succes este in poza cu alaiul de nunta de mai jos: in ciuda faptului ca in imagine sunt multi oameni, putem ramane multumiti cu acest rezultat, fetele se vad bine, subiectul este usor de inteles si povestea interesanta. Nu se vede nici o neclaritate in aceasta schema (cu exceptia padurii din indepartare). Desigur fetele din departare se vor vedea relativ bine, dar asta este specificul scenelor de acest gen.

Insa exista si alte picturi cu scene de gen in care fetele persoanelor au cea mai mare prioritate.

In primul rand trebuie sa observam daca exista de fapt acolo vreun chip (ochi, nas, gura).

Evaluati umbrele dure care pot deteriora grav fata persoanelor din imagine.

Un exemplu poate fi cazul in care expresia fetei este elementul principal al imaginii (vedeti in poza de mai jos).

Urmariti fata pescarului (la urma urmei, acesta este elementul cel mai impresionant a imaginii), la prima reproducere, fata este o clara si expresiva, a doua fata neclara, spalacita, ochelarii practic au disparut cu totul. In broderie fata poate fi chiar mai incetosata.

De aceea cred tabloul lui Jan Steen ”Rhetoricians at a Window, 1661–1666”, o imagine preferata si foarte amuzanta nu ar arata bine cusuta.

Zonele cu culori unice

Nu arata foarte distractiv intr-o broderie zonele cusute intr-o singura culoare, ele arata ca o carpeala, pe fondul unei amestecaturi de cruci colorate, ceva caracteristic pentru schemele complexe si pitoresti tipice (pata rosie in peisajul de toamna si petele de pe sortul fetei si caine).

IMPORTANTA este calitatea si marimea pozei sursa

De o importanta deosebita pentru sistemele de calitate este calitatea si dimensiunea imaginii originale.
La urma urmei, daca poza initiala a fost proasta, atunci cum poate fi buna schema facuta dupa ea?

Si aici este extrem de important unde cautam si cum redactam poza sursa.
O schema buna poate fi obtinuta dupa o imagine cu dimensiunea originala de aproximativ 1000 pixeli pe latura mare.

Petele albe, puternic supraexpuse

Intr-un fel zonele albe sau cu culori deschise ale picturilor la trecerea in schema, se umpla cu lumina alba si arata ca un plasture …
Astfel de probleme au loc cu rozele mici, la fel (intr-o masura mai mica) la trandafirii din poza urmatoare si laFlorile centrale din buchetul mare de flori, si inca, si inca altele … In imagine amuzanta cu barbatul chelios te intristeaza chelia stralucitoare…

In unele cazuri, aceasta umplere nu este critica, cum ar fi in hainele lui Piero din pictura lui Piero della Francesca, costumul ar trebui sa fie de culoare alba si, in plus, petele sunt pe partea laterala  si nu afecteaza „centrul principal al actiunii”.

Despre – Picturi celebre cusute in punct goblen sau cruce (IV)