Sa urmam cursurile noastre despre broderia cu panglici (Ribbon embroidery).

Cusatura panglica

Aceasta cusatura se realizeaza numai atunci cand coaseti cu panglici. La fiecare impunsatura acul trece prin panglica si prin tesatura. Pentru a crea unele petale fanteziste, acul poate fi trecut prin orice loc pe lungimea sau latimea panglicii.

Aceasta spectaculoasa „cusatura panglica” se realizeaza in felul urmator: scoateti acul cu panglica pe partea din fata a panzei exact in punctul in care incepe cusatura.
Intindeti panglica in directia unde urmeaza cusatura, apoi introdiceti acul la mijlocul panglicii exact la sfarsitul cusaturii.

Trageti incet  panglica pe partea verso a broderiei, permitand capetelor panglicii sa se indoie frumos in forma unui tub, dupa cum se vede bine in imaginile de mai jos. Puteti tine panglica bine fixata cu sranga pentru ca ea sa se roteasca in forma tubului la cat de mult va doriti voi.

Drept urmare, veti primi o frunza sau o petala cu marginile ascutite. Aceasta cusatura este folosita pentru a coase petalele de flori, frunzele.

Aceasta cusutura, aparent simpla, are mai multe variante de cusut: cusatura pe dreapta, cusatura pe stanga, cusatura panglica cu bucle.
Daca introduceti acul in panglica nu la mijlocul ei ca in exemplul descris mai sus, ci in stanga sau dreapta panglicii- panglica se va indoi frumos intr-o anume parte.

Cusatura „panglica cu bucle”  se realizeaza in felul urmator: scoateti acul cu panglica pe partea din fata a panzei exact in punctul in care incepe cusatura. Intindeti panglica in directia unde urmeaza cusatura, apoi introdiceti acul la mijlocul panglicii exact la sfarsitul cusaturii, trageti panglica pana se formeaza o bucla. Bucla o fixati cu un al doilea ac introdus in ea, ca in imaginea de mai jos. Strangeti latul in jurul celui de al doilea ac pentru a obtine  acel varf frumos indoit. Scoateti cel de al doilea ac.

Cu aceasta cusatura se cos de obicei florile de gladiole sau mijlocul florilor de narcis. Va lasam pe voi sa descoperiti si alte tipuri de flori la care se poate folosi aceasta cusatura.

Alte articole la subiect:

Materiale pentru broderia cu panglici;

Broderia cu panglici – tehnici de cusut;

Broderia cu panglici – tehnici de cusut (I);

Broderia cu panglici – tehnici de cusut (III);

Broderia cu panglici – tehnici de cusut (IV);

Ingrijirea adecvata a broderiilor cusute cu panglici