Organizarea procesului de cusut

Motto-ul nostru si scopul principal (precum si in privinta vitezei,dar si a goblenului indeosebi) – brodatul/cusutul fara greseli.

Este cunoscut faptul, ca pentru a descoase o portiune si a indrepta o greseala a desenului dureaza mai mult timp decat cusutul unei portiuni de aceeasi dimensiune de complexitate diferita.
Din aceasta cauza pentru viteza la cusut cel mai important este sa-ti asiguri un mod comod si fara greseli la cusut.

1. Organizarea Fir-Simbol

Cu cat mai multe simboluri si/sau diferite feluri de cusaturi sunt in diagrama kitului nostru, cu atat mai mult este necesara o pregatire si organizare a firelor neaparat langa simbolul lui. Acest lucru ne va scapa pe noi de greseli ne va permite sa nu pierdem timp la cautarea firului necesar si verificarea numarului lui cu cheia simbolurilor din diagrama.
pragatirea atelor/firelor poate fi foarte diferita si individuala.

a) Infilarea firelor muline din jurubite pe bobine, mosoare, organizere.
Iubitorii de broderii/goblen, care prefera sa coase direct de pe bobine prefera de la bun inceput sa depene firul muline pe bobine in cate fire coase goblenul (in doua fire sau in unul, sau mai multe). Bobinele pregatite au deja lipit pe ele semnul/simbolul chee pentru broderia/goblenul concret, la fel are bobinele aranjate intr-un organizer special pentru bobine, mosoare.
b) Taierea anticipata a firelor muline in portiuni de aceiasi lungime.
De obicei jurubita DMC, Anchor, Pupets sau alte tipuri de fire se taie in portiuni de un metru. Din jurubita de sase fire taiata pe portiuni se scoate dintr-odata un fir de lumngimea potrivita.
= firele taiate sunt asezate in pachete zip cu indicarea numarulul/codului lui si semnul/simbolul din diagrama.
= taierea se poate pregati pentru un goblen concret, agatand portiunile din jurubita taiata pe organizere alaturi de semnul chee. Pentru culori unice se taia jurubita in portiuni de un metru, pentru culori amestecate (blended) – jumatate de metru.
= anticipat se pregatesc firele pentru a le pune in ac adunand 2 fire pentru o singura culoare si unind 2 fire diferite pentru culoare amestecata (blended). Ele se pot atarna de un ac cu gamalie pe organizere alaturi de simbol.
Daca dispui de mai multe ace, atunci se pot incarca mai multe ace cu ata de aceiasi culoare, pentru a nu pierde din timp in perioada procesului de cusut.

2. Un loc de munca confortabil

Chiar si in cazul cand cusutul unui goblen/broderii este doar un hobby pentru noi, dar noi ne ocupam de aceasta activitate nu clipe, dar ore in fiecare zi, atunci este necesar de a ne organiza un loc confortabil pentru cusut, sau sa ne cumparam dispozitive care ne vor ajuta sa ne amenajam locul de munca pentru cusut oriunde in casa noastra.
Ideal este atunci, cand broderia este intinsa pe un gherghef bun cu suport, avem si un fotoliu (scaun, canapea) comod, o lampa care asigura o lumina suficient de buna, la necesitate avem si o lupa si un suport plat, pe care sa ne insiram toate accesoriile necesare pentru cusut.
Comoditatea locului de munca – sanatate pura pentru noi, dar si o stare de bine si o dispozitie pozitiva.
Caci pentru o viteza buna la cusut atitudinea pozitiva cat si confortul este un factor stabilizator!

Postam mai jos foro cu diferite modele de organizare pentru cusut!

Despre viteza la cusut: factori psihologici, despre dispozitive si alte aparate tehnologice va puteti impartasi experienta in comentarii aici sau pe forum: Forum eGoblen

[va urma]