Stim cu totii ca bunicile si stra-bunicile noastre  erau foarte mandre de aceasta pasiune ca si cusatura de mana.  Si nu e de mirare! Cusand barbatului ei sau iubitului pe camasa diferite desene, in fiecare cruce puneau emotii pozitive si sentimente, cu aceasta dovedind dragostea lor fata de persoana iubita. Decorarea pernelor si prosoapelor cu broderii colorate, cusand tablouri, domnisoarele iscusite faceau interiorul unei case vechi mai atractiv. Cusatura le-a servit drept consolare cand barbatul iubit pleca la razboi.

Dar, din pacate, cu timpul aceasta abilitate un pic a fost uitata. Fetele moderne dedica mult mai putin timp picturii cu acul (cum uneori mai este numit acest gen de activitate), și, uneori, complet uita de el,  drept rezultat – cusatura broderiei de mana sunt treptat inlocuite de noile tehnologii, cum ar fi printuri, autocolante si masini de brodat. Ultima optiune, de altfel,  este mai putin tragica, deoarece pe panza exista inca modelul cusut in cruce, desi nu cusut manual.

Dar nu toate sunt atat de triste cum suna! In ultimii ani, femeile au inceput din nou a broda mai mult, pentru ca si-au amintit ca cusatura de mana calmeaza nervii – este in masura sa influenteze in mod pozitiv sanatatea si amelioreaza depresia, ca aceasta activitate poate aduce un venit bun deoarece turistii straini iubesc suveniruri in forma unor lucruri brodate in stil traditional. De asemenea, s-a readus in minte faptul ca cusatura de kituri in cruce (cross stitch) – este nu numai o experienta interesanta, dar, de asemenea, o lunga traditie a stramosilor nostri, si este datoria noastra sa nu uitam de ea si sa transmitem aceasta mostenire generatiilor urmatoare!

Mai ales, ca prezentul ne ofera mult mai multe oportunitati pentru a-si urma aceasta pasiune confortabil, cu broderii de inalta calitate:
– exista o mare varietate de fire de o larga gama de culori ale curcubeului si ace – de la mic la mare;
– tesatura pe care sa brodezi este mult mai practica;
– in piete, in magazine sau pe Internet, puteti gasi o varietate imensa de scheme pentru cusut, kituri complete cu tot necesarul in ele.

Este demn de tinut minte faptul ca cusatura in cruce (cross stitch), goblenul (petit point) – este o abilitate care ne-a fost lasata mostenire de la stramosii nostri, si noi ar trebui sa fim mandri. Tine de demnitatea noastra sa nu lasam tocmai noi sa se piarda in trecut, pentru ca astfel de arta – arta picturii cu acul – este demna de a ramane nemuritoare!