Blackwork (broderia neagra) era folosita initial pana la epoca Tudorilor in Anglia, dar a devenit mai populara pe timpul domniei lui Henry VIII. Odata cu sosirea fiicei regelui Ferdinand si reginei Isabella a Spaniei – Catherine de Aragon, aceasta ocupatie a luat avant. La inceput Catherine s-a casatorit cu fiul cel mare al lui Henry VII – Arthur, dar un an mai tarziu el a murit. Casatoria a fost recunoscuta drept ne consumata. Mai tarziu, ea s-a casatorit cu fratele mai mic al lui Arthur – Henry VIII. Domnia lui a fost destul de vertiginoasa, si Catherine pe tot parcursul ei (25 ani) a avut o mare influenta la curte. Curtenii erau interesati de marea ei pasiune „munca spaniola”. Tehnica de broderie a Ecaterinei si-a castigat recunoasterea si a ramas in voga 125 ani. In 1554, Catherine si Henry VIII au divortat. Si din acel moment, „munca spaniola” – broderia a fost numita „broderie neagra” (blackwork).
Aceasta tehnica devine din ce in ce tot mai populara in secolele XV – XVI, in special sub influenta civilizatiei maure, care a domnit in Spania peste 800 de ani. Dar ei au fost expulzati de catre Regele Ferdinand si Regina Izabella. intr-o astfel de perioada lunga de timp, cultura musulmana a intrat in societatea spaniola, si a devenit in mare masura cultura spaniola.

Principiile musulmane de simetrie a desenelor reflectate pe viu in fabricarea de covoare si broderii, sunt conservate in modelele de broderie neagra de la inceputul epocii Tudorilor. Mai tarziu, sub influenta Spaniei, desenele pentru broderia neagra au fost schimbate si au capatat o interpretare mai libera. Figuri separate, cum ar fi flori si fructe au fost incadrate cu modele geometrice. Acest lucru a facut posibil sa creeze efectul de dantela pe haine.

Aceste desene erau de multe ori folosite pentru a decora obiectele de uz casnic, pentru gulere, maneci, mansete, unde casaturile erau efectuate cu dubla cusatura de insailare. Pentru a decora si „revigora” broderia pe negru se utilizau firele metalice.
In broderie in acele zile se utilizau firele de matase neagra, care erau importate din Olanda. Costul firelor de matase era foarte ridicat  si din acest motiv paturile mai sarace ale populatiei au inlocuit matasea cu firele vopsite de mana.
Pentru clasele de jos broderie neagra era alternativa la dantela scumpa, care era impozitata in vremurile lui Tudor. Prin decret regal a fost interzis sa nu poarte dantela, decat cea mai mare nobilime. De atunci, broderia neagra arata apartenenta la aristocratie.
Broderie neagră a fost uitata timp de mai multe secole, datorita faptului ca a inceput sa se dezvolte cu succes industria textila, care a oferit mai multe fire colorate. Astazi, interesul pentru broderia neagra este din nou in crestere. Se folosesc insa in broderie nu numai fire de culoare neagra, dar si culorile rosu, verde si altele.
Si se pare ca Blackwork (broderia neagra), ca o arta universala se va dezvolta cu succes si in acest mileniu.
Aceasta este istoria si dezvoltarea broderiei negre. Sa ne aducem si noi contributia in pastrarea acestei forme de arta antica.

Interesant de citit:

Broderia pe Mono Canvas

Broderia monocromatica