Când o broderie devine o icoană? (III)
Sfaturi demne de urmat
Principalul lucru pentru broderia unei icoanei este de a trata acest proces în mod semnificativ și cu respect. Starea de furie, supărare sau iritare nu trebuie să vă umbrească în momentele de broderie la icoană. Deși, în unele cazuri, în procesul de broderie, aceste fenomene negative pot dispărea. Și, cu toate acestea, este mai bine ca fiecare dintre cusăturile voastre să cadă pe țesătură odată cu gândurile pașnice și amabile. Partea (I) – si Partea (II)
Se cere sa va abțineți de la obiceiurile proaste in timpul lucrului. Este inacceptabil să ții într-o mână o țigară și să înșiri o altă mărgea pe ac cu cealaltă, în timp ce schimbi cuvinte obscene cu interlocutorul. Un astfel de tablou pare sălbatic, dar din păcate se întâmplă.
Atunci când alegeți un kit pentru broderie cu icoane, nu alergați după variație și ieftinătate. Fiți selectivi. Kitul trebuie să îndeplinească cerințele canoanelor bisericești și să fie completat cu material de înaltă calitate (în special pentru mărgele și fire de broderie.) Și, cel mai important, trebuie să vă placă. Ascultați mai puțin pe sfătuitori. Ascultați-vă vocea interioară.
Rugăciunile pentru cei care brodează icoane
Cât despre rugăciuni… Desigur, este imposibil să brodezi icoane fără ele. Ar fi bine să citiți „Canonul pocăinței”, rugăciuni pentru începutul oricărei lucrări, un acatist la icoana pe care urmează să o brodați, o rugăciune la această icoană, o rugăciune pentru ajutorul Preasfintei Maicii Domnului, o rugăciune pentru ajutorul tuturor Puterilor Cerului, o rugăciune către sfântul vostru. Dacă aveți puterea și timpul pentru asta, experiența îndelungată și priceperea vieții spirituale, ce ar putea fi mai bine!
Da, dar ce-i de făcut dacă nu sunteti pregaatiți suficient pentru astfel de fapte? Pentru astfel de cazuri, există două rugăciuni salvatoare. Una dintre ele sună așa – „Dumnezeule binecuvânteaza-mă!” Cealalta – „Doamne, ajută!” Aceleași rugăciuni pot fi adresate Maicii Domnului și sfinților cu îngeri. Principalul lucru este să faceți aceste rugăciuni din inimă.
În timpul broderiei, nu uitați măcar uneori, cel puțin cu propriile cuvinte, să va orientezi mental către Dumnezeu cu o rugăciune pentru mântuire, binecuvântare și mila lui Dumnezeu către tine și toți cei dragi. Dar, dacă nu aveți destule cuvinte și mâinile tale nu ajung la cartea de rugăciuni, într-un astfel de caz, există o altă rugăciune scurtă – „Doamne, miluiește!”
Așa așa, în liniște și fără șocuri, fără frici, prin harul lui Dumnezeu, cu bucurie și ușurare, puteți ajunge la ultima cusătură. Și pentru acest moment sunt câteva scurte rugăciuni – „Slavă Ție, Doamne!”, „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”, Și dacă ai brodat icoana sfântului, întoarce-te la el cu cuvintele. : „Robul Sfânt al lui Dumnezeu (nume), roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”
Când munca nu merge
Dacă munca „nu merge” dintr-un motiv oarecare, este în regulă. Amânați până la vremuri mai bune. Așteptați inspirația să vă viziteze din nou. Munca ar trebui să aducă satisfacție, nu tortură. Deocamdată, pliați-l cu grijă și ascundeți-l într-un loc retras. Va veni timpul și vă veți întoarce la el. Dacă broderia este deteriorată fără speranță și dintr-un motiv oarecare doriți să scăpați de ea, atunci este mai bine să o ardeți. În niciun caz nu trebuie aruncate la gunoi lucrurile cu accesorii bisericești, cruci și chipuri de sfinți. Acesta este un mare păcat.
Când broderia este terminată, rămâne să o aranjați într-un cadru.
Sfințirea icoanei este cea mai importantă etapă
Cea mai importantă și finală etapă din istoria broderiei unei icoane este sfințirea acesteia. Fără acest sacrament, broderia este încă o pictură. Sfințirea unei icoane este o ceremonie specială de binecuvântare a imaginilor simbolice, care servește la înzestrarea imaginii cu harul Duhului Sfânt. Prin sfințirea unei icoane, biserica îi recunoaște canonicitatea. În regulile Bisericii Ortodoxe sunt considerate sfințite icoanele, peste care se săvârșește un ritual special cu citirea anumitor rugăciuni și stropirea de trei ori cu apă sfințită. Pentru a face acest lucru, trebuie să duceți lucrarea la tbiserică și să contactați preotul.
Este foarte bine, după ritualul sfințirii, să cereți să slujească o slujbă de rugăciune de mulțumire Domnului, Maicii Domnului sau sfântului a cărui icoană ați brodat-o. Multe meșterițe evlavioase vizitează locurile sfinte cu lucrările lor cusute și își aplică icoanele pe moaștele sfinților sau pe icoanele făcătoare de minuni. După toate acestea, aduse în casă și așezate solemn în catapeteasma casei, lucrarea voastră nu va mai fi asociată cu un tablou brodat. Plină de har, rugat de voi in timpul lucrului asupra lui, va va umple inima cu raze invizibile de caldura Divina. Căldura care poate veni doar de la icoane. Cu siguranță o veți simți în voi. Acesta va fi primul miracol creat de harul lui Dumnezeu și de mâinile voastre.