Compania Bucilla a fost fondata in 1867 de catre domnul Bernhard Ullmann din Woodside, NY. Viitoarea afacere de milioane de dolari a inceput cu o masa mobila,in asortimentul careea erau tot felul de batiste si servetele de panza cu desene imprimate. Ori batistele acestea erau de o calitate excelenta, ori vanzatorul era foarte priceput in ceea ce facea, caci in 1870 domnul Ullman a putut deja sa-si deschida primul si singurul magazin de familie. In 1875 avea deja atatea vanzari, ca a inceput sa vanda produselor sale de marca angro la comerciantii cu amanuntul.

Initial compania era cunoscuta sub numele foarte lung Bernhard Ulmann Company, Incorporated (Lace, Linen and Accessories), dar mai tarziua pentru comoditate numele a fost redus prin abreviere la BUCILLA. Anume sub acest nume firma unui mic vanzator din Woodside, NY, si-a ocupat pozitia de lider pe piata de artizanat, iar acum este cunoscut in intreaga lume, nu numai ca o companie care produce produse elegante de o calitate excelenta, dar, de asemenea, ca un producator de flexibil, capabil sa se adapteze perfect la cerintele in continua schimbare ale clientilor.
Seturile si accesoriile pentru broderie nu au devinit imediat directia principala a companiei Bucilla. La inceputul secolului trecut, cea mai vanduta marfa a lor erau propriile fire pentru tricotat manual, numite Mellina. Pe parcursul acelor ani, veniturile din vanzarile firelor ajungeau la 70% din cifra totala de afaceri. Restul de 30% proveneau din alte materiale pentru tricotat, dantela, scheme pentru broderii si tutoriale pentru toate tipurile de lucru manual. Ultimile i-au adus companiei Bucilla un prestigiu special si popularitate.

Cu toate acestea, si in ciuda tuturor succeselor, in 1922, familia Ullmann a vandut compania Bucilla propriilor angajati care devinind actionari, au condus cu succes compania colectiva pana in 1962, cand a fost achizitionata de Indian Head Corporation. Mai departe compania repetat a trecut din mana in mana, pana cand in cele din urmă, in 1996, a ajuns in proprietatea Dyson-Kissner-Moran Corporation si s-a alaturat grupului de firme condus de Plaid Enterprises, unde se afla si astazi si produce sub numele  TM Plaid Bucilla.
Reorientarea Bucilla catre producerea de seturi de broderie a inceput in anii ’60 ai secolului trecut. S-a intamplat pentru ca marca Mellina era de mult timp vanduta, interesul pentru tutorialele pentru toate tipurile de lucru manual au inceput sa scada direct proportional cu cresterea interesului pentru ocupatiile practice cu broderia. Desigur, o companie respectata printre mesterite (needlewomen) Bucilla nu putea sta departe de acest proces siincepand din anii ’60 ai secolului al XX-lea, a inceput a produce in mod constant o varietate de kituri de calitate.

Acum toate produsele Bucilla sunt impartite in trei domenii principale: “Bucilla Baby”, “Bucilla Felt” si “Bucilla stitchery”

“Bucilla Baby” – colectia pentru copii. Seturile minunate, magnifice pentru sugari constau din seturi de broderie pentru bavete si paturi pentru patut (in tehnica cruci imprimate, in set sunt piese de lucru matlasate cu modele lavabile, fire, etc), precum si imagini distractive cu desene pentru copii (tehnica cruci numarate, panza Aida, fire, etc).

“Bucilla Felt” – kituri minunate pentru Craciun – ciubotele, coroane, fuste sub copac, si alte modele, care constau din parti din fetru, margele, paiete, fire si altele.

“Bucilla stitchery” – broderia in cruce. Kiturile din seria “Bucilla stitchery” – este un produs premium cu design si materiale de inalta calitate. Aici sunt si lucrari de arta, adaptate pentru broderie si lucrari cu licente dupa imagini populare, si imagini dupa povestiri clasice in tehnica cruci numarate (flori, peisaje, animale, etc.), si seturi uimitoare pentru acasa – fete de perna, fete de masa, lengerie (tehnica cruci numarate, desenul imprimat cu cerneala lavabila). Deosebite sunt celebrele seturi pentru familie (Heirloom Collection).

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca sub marca Bucilla lucreaza foarte multi designeri bine-cunoscuti, care colaboreaza cu compania sau le-au vindut licenta de utilizare a unor imagini. De a lungul timpului compania are o lista intreaga de artisti cu care lucreaza, un loc aparte in are Anna Griffin, care nu numai ca a pictat pentru Bucilla minunate imagini, dar a castigat dreptul de a avea propria sa colectie sub marca TM Plaid Bucilla.