Sampler – ce este si cu ce se mananca?

Samplerul este o bucata de panza cusuta (brodata), o demonstratie de arta, un test de  indemanare in arta picturii cu acul. Acesta include de multe ori alfabetul, cifrele, motive florale, frontiere decorative si, uneori, numele persoanei care l-a cusut, precum si data broderiei. Sampler este cuvantul derivat din latinescul „exemplum” – un exemplu.

Cel mai vechi sampler existent  este a culturii Nazca din Peru si se afla la Muzeul de Arta primitiva, New York City. Se estimeaza ca dateaza din cca 200 i.Hr. -300 d.Hristos, este lucrat in bumbac si lana pe o bucata de bumbac tesut. Are saptezeci si patru de figuri de pasari, plante si fiinte mitologice. Acest gen de broderie a fost gasit in diferite tari ale Europei, datand din secolul XVI si pana in prezent: Spania, Marea Britanie, Olanda, Germania, toate avand desene si motive florale diferite, inscriptii ale caselor regale…  Materialele utilizate sunt panza aida, evenweave, si tesaturi din in, bumbac,  fire din bumbac, matase si metalice.

Crearea propiului Sampler

Urmarind informatiile despre Sampler, am realizat ca fiecare persoana are propria lor parere in ceea ce priveste Samplerul. Deci, asa si trebuie sa fie.

Exemplu de Sampler

Pornind de la 1598, cand Jan Bostock a creat primul sau Sampler pentru decorarea hainei sale, si pana in prezent, acesta este unul dintre cele mai populare tipuri de broderie, care are o istorie lunga si bogata. Tematica acestor broderii s-a schimbat, in conformitate cu moda. Dezvoltandu-se treptat, in veacul XVII  Samplerul a dobandit caracteristicile familiare noua astazi – o tesatura alungita pe verticala brodat pe perimetrul sau cu un desen si in centrul 0 imagine mare. Broderia moderna este conceputa in asa fel ca in ea sa va puteti demonstra toate abilitatile dumneavoastra in acesta arta.

In prezent o mulțime de designeri se specializeaza in elaborarea de Samplere. De exemplu, Wyndham Needleworks produce scheme pentru toate gusturile. Un motiv pentru popularitatea samplerelor este ca acesta poate fi folosit ca o dorinta originala, motto-u, sau ca o demonstratie de excelenta in domeniul cusutului. Masteritele copie modelele de epoca, cumpara designuri moderne, potrivite pentru interiorul casei, si chiar incearca sa-si creeze propriile lor Samplere. Aveti aici cateva sfaturi pentru a dezvolta acesta idee.

Sugestie:

Selectati motivele care se potrivesc planului vostru (le puteti dezvolta dupa bunul plac sau le puteti gasi in orice carte de broderie).

La majoritatea de sampler-uri exista un desen central (focus), in care poate fi un verset, text, sau doar o imagine brodata. Versetul il puteti scrie voi sau sa-l imprumutati de la un poet favorit. Este important sa se alinieze centrul broderiei cu mediul din jur. De exemplu, daca in centru este un poem despre luna si stele, apoi broderia din jur ar trebui sa contina luna, stele, etc.

Sugestie:

Selectati desnul de pe margine, in conformitate cu motivul central. Alegeti culoarea firelor care se potrivesc cu interiorul casei.
Marginea poate consta dintr-o simpla alternanta de blocuri de cusaturi, repetarea motivelor florale, literelor, numerelor, si tot ce va spune fantezia. Exista multe carti din care puteti imprumuta idei.

Pentru proiectare, utilizati hartia milimetrica. Puneti pe ea marginile, apoi selectati imaginea de centru.

Copiati motivele pe care le-ati selectat. Aranjati-le pe hartia milimetrica intr-o compozitie atractiva. Multe sampler-uri au un aspect regulat, geometric, dar nu toate! Cele mai vechi sampler-uri au avut intentionat un design „haotic”, si aspectul si compoziția lor pot sa va placa. Doar adaugati motive sau elemente de compozitie pana  ce samplerul nu va arata ca in functie de planul vostru.

Daca utilizati optiunea – motive de-a gata sau inscriptii, le copiați cu usurinta pe hartia milimetrica. Asigurati-va ca focalizarea si rama sunt echilibrate. Va va fi util desenul pe hartia milimetrica.

De asemenea, puteti construi motivatia si literele in linie. Aceasta optiune de sampler va fi complet diferita de celelalte.

Sugestie:

Poate va decideti pur si simplu sa coaseti pe o panza intinsa pe un cadru. Multe tesaturi, spre deosebire de panza Aida cu gaurele nu au o diviziune celulara clara. Pe astfel de panza semplerul poate arata mai avantajos.
Samplerul poate fi cusut pentru diferite evenimente – aniversari, zile de nastere și altele. Unii chiar creaza albume speciale si colecteaza in ele o parte din sampler-uri, care au fost brodate. Sampler va fi o amintire buna a evenimentelor memorabile din viata voastra.