Astazi la fel – despre broderia Hardanger. Este ultima din cursul nostru de lectii despte broderia cu fire albe pe panza alba cu puncte numarate si careea i se mai zice si Whitework. Mai multe despre aceasta tehnica de lucru cititi AICI. Cursul de lectii il gasiti la urmatoarele link-ri:

Lectii de broderie: Hardanger, lectia I

Lectii de broderie: Hardanger, lectia II

Lectii de broderie: Hardanger, lectia III

Lectii de broderie: Hardanger, lectia IV

Ne dam seama ca nu este tot, poate nici chiar mult, dar suficient incat sa va puteti apuca de o astfel de broderie. Va dorim succes, asteptam comentariile voastre si fotografii cu lucrari. Mai departe vom scrie despre o alta cusutura folosita in aceasta tehnica minunata.

Sublinierea conturului cusaturilor prin alta cusatura numita „bucla”.

Cusatura „bucla” se efectuaiaza pe marginile celorlalte cusaturi cu puncte inclinate complementand astfel  motivele deja cusute, ele fac broderia mai expresiva si cu aspect de relief.

1. Primul contur dublu are punctul de plecare din varful sagetii, ambele randuri de cusaturi înclinate e efectuiaza in acelasi timp si intr-o directie. Pe partea verso a broderiei cusaturile sunt indicate prin figura unei linii intrerupte.

2. Ajungand la coltul unui motiv  de desen, pe partea exterioatra a conturului efectuati o cusatura in sens invers a acului. Pentru asta scoateti acul cu un punct inainte de colt, apoi il scoateti pe partea de inceput a coltului inferior, mai departe miscati acul pe conturul interior pe linia verticala.

3. Conturul motivului de desen pe a doua parte tesita se va face la fel ca si prima cu directia in jos. Cusaturile la fel vor avea aspectul unei linii intrerupte.

4. Liniile duble ale celui de al doilea contur este similar primului: linia de mijloc al celui de al doilea contur se face in imediata apropiete a liniei exterioare ale primului contur.

Toate cusaturile descrise mai sus le vedeti in aceiasi ordine in imaginile anexate. Mai adaugam si doua modele simple si dragute pentru inspiratie.