Cum se face o schema de broderie? Sfaturi utile pentru alegerea unei scheme de la un autor independent.

Sau mai bine zis: cum putem distinge o schema buna de o imagine obtinuta prin rularea intr-un program?

Rularea programului poate fi diferita. Exista o rulare intr-un program – atunci cand imaginea / fotografia este doar introdusa in program, se indica dimensiunea si numarul aproximativ de culori dorite, printr-un clic se incarca imaginea dorita si rezultatul obtinut se numeste schema de broderie. Exista insa o rulare intr-un program de designer, cand initial pentru schema sunt alese culorile, sunt adaugate culori amestecate (blenduri). Aceasta inca nu este o schema, dar nici o rulare intr-un program. In principiu, este posibil de a o broda, lucrarea cu siguranta nu va fi perfecta, dar va fi demna de agatat pe perete. O schema terminata – este paleta selectata pe deplin cu numarul optim de culori, cu detalii trasate si punctele unice, razlete eliminate.

Care sunt detaliile la care ar trebui sa acordati atentie atunci cand comandati o schema la un particular, sau o descarcati de pe internet:
1. In cazul in care schema este facuta in culori putine (sepia, alb-negru sau, de exemplu, in ton de albastru), este necesar sa va uitati la culorile insasi. In varianta alb-negru nu ar trebui sa existe culori de verde-murdar, violet sau albastru. In sepia nu ar trebui sa fie culorile rosu, galben sau nuanta de verde murdar. Toate culorile ar  trebuie sa fie din aceeasi paleta de culori. Daca nu puteti observa aceste detalii dupa imagine, priviti cheia schemei – de obicei toate programele fac schema in paleta DMC, la ei fiecare culoare are si o descriere – cum ar fi culoarea 415, descrierea este steel grey sau otel gri. Aceasta culoare este prezenta in toate schemele in alb si negru. Dar daca vedeti ca in aceasta schema este prezenta si culoarea 3042 – cu descrierea antique violet, ceea ce inseamna antic violet – ar trebui sa va fie clar imediat ca aceasta schema nu este opera unui designer ci o rulare intr-un program facuta in 5 minute.

2. In cazul in care schema este in culori, si pe ea, exista oameni, primul lucru la care ar trebui sa acordati atentie este – la ce culori s-au utilizat pentru pielea lor. Cert este, culorile ar trebui sa fie dintr-o paleta de tonuri normale ale pielii naturale, dar este permis de asemenea utilizarea de culori din paleta Peach (piersic) si Coral (dar atunci nu ar trebui sa existe culori cu nuante de nisip, pentru ca nisipul langa coral are aspect de verde). Daca fetele si corpul sunt in regula, atunci cel mai probabil intreaga schema poate fi una buna.

3. Acum va prezentam trei exemple in imagini. 1) Imaginea – o rulare intr-un program cu 90 de culori; 2) Imagine – o rulare intr-un program de designer in 35 de culori; 3) Imagine – Schema gata in 33 de culori. Voi pe care o preferati?

Sfaturi utile atunci cand faceti comanda o schema individuala (prelucrare) la un autor necunoscut.

Dragi mesterite! Datorita faptului ca astazi programul pentru a crea diagrame se poate descarca aproape de oricine de pe internet fiti atente atunci cand comandati scheme de broderie dupa fotografie! Inainte de a comanda o schema personala dupa o fotografie asigurati-va ca persoana data are o cantitate suficienta de lucrari finite dupa fotografii, este de dorit ca aceste lucrari sa fie cusute chiar de autor! Acordati o atentie deosebita la faptul cum alege culorile pentru schema: o face manual sau pur si simplu pune un anumit numar de culori si face o rulare intr-un program. Intr-o schema de inalta calitate, toate culorile sunt selectate de mana! De asemenea, in schema trebuie sa fie prezente amestecurile de culori (blenduri, culori mixte) – in cazul in care nu sunt, acest lucru ar trebui sa va fie primul avertisment – probabil, culorile nu au fost selectate. Apoi, acordati o atentie sporita la culorile in sine, in special cele folosite la fata si par. Pe fata nu ar trebui sa fie culori – verde, albastru, violet si alte nuante „non-piele”! Pe par, la fel n-ar trebui sa existe culorile verde violet. In cazul cand aceste culori sunt prezente cel mai probabil lucrarea nu este buna! La fel ar trebui verificati timpul, in care designerul a lucrat la schema si daca prelucreaza fotografia in Photoshop. O schema buna necesita munca in program cel putin de o saptamana, cine o face in 5 minute sau jumatate de ora precis nu merita atentia voastra. Speram ca sfaturile noastre sa va ajute sa deosebiti o schema buna de una proasta si astfel veti scapa de o risipa de bani si frustrari!

Speram ca sfaturile noastre cum sa distingeti o schema prelucrata de o rulare intr-un program si recomandarile vor fi utile atunci cand veti comanda o schema (prelucrare) individuala, veti alege o imagine potrivita pentru munca voastra plina de inspiratie.

Pentru o informare mai complexa cititi la aceiasi tema:

Picturi celebre cusute in punct goblen sau cruce (I);

Picturi celebre cusute in punct goblen sau cruce (II);

Picturi celebre cusute in punct goblen sau cruce (III);

Picturi celebre cusute in punct goblen sau cruce (IV);

Picturi celebre cusute in punct goblen sau cruce (V);

Schema individuala pentru broderie.

by I .Kasatkina