Schweika (cusatoarea) – un instrument adaptat, care te ajuta la cusutul de mana.

Vreau sa aducem spre atentia voastra un lucru foarte util uitat nemeritat. De curand am facut cunostinta cu acest instrument, aparent simplu, usor de facut personal, dar care va poate usora cu mult munca atunci cand coaseti  de mana. Cand il veti cunoaste mai bine s-ar putea sa spune-ti: cusutul de mana fara el este, ca fara maini.

Masinile de cusut au aparut abia in a doua jumatate a secolului al 19-lea. Pana la acel moment, toate erau cusute de mana.

Pentru asi oferi o comoditate la cusut croitoresele foloseau acest dispozitiv special. Sincer, inca nici noi n-am descoperit istoria lui, dar precis va informam si pe voi, cand vom dispune de mai multe informatii.

Pana atunci sa ne lamurin in ce constra acest instrument: din doua parti – baza de lemn si o tulpina cu o bara verticala, pe care este atasata ferm o pernuta moale de tesatura.

Croitoreasa se aseaza pe baza pentru a da o mai mare stabilitate instrumentului. Un capat al tesaturii este fixat cu ace de perna, al doilea este tras cu mana stanga. Cu mana dreapta libera croitoreasa insira cusaturile pe tesatura bine intinsa. Datorita faptului, ca tesatura este bine intinsa, creste considerabil viteza la cusut.

O alta optiune a instrumentului  este fixarea la masa. Conform acestuia vedeti si o fotografie cu un astfel de instrument facut acasa cu clema.

(Fixatorul poate fi cumparat in magazinul cu materiale de constructie, ar trebui sa fie mic, atunci il veti putea lua cu voi la tara, de exemplu).

Va oferim si cateva fotografii pentru admiratie, pentru inspitarie… vizualizati ALBUMUL de aici!

Instrumente ”antice” pentru lucru manual; 

Un accesoriu util pentru lucru manual