Celebrii nasturi (Dorset buttons): istorie, aplicare, tehnologia de fabricatie

Nasturele Dorset (Dorset Buttons) a fost inventat in Dorset (Anglia), in secolul al 18-lea. Baza originala pentru nasturi la inceput  au fost cornele de berbec, iar mai tarziu au inceput sa foloseasca inele metalice. Pentru o lunga perioada de timp productia de nasturi Dorset a fost o industrie aparte. In acest mestesug erau implicate familii intregi, lucrau detinutii in inchisori, precum si orfanii din orfelinate. In anul 1851, John Ashton, a inventat o masina speciala de facut nasturi, de atunci a inceput era de productie in masa.

Din cauza aspectului original butoanele Dorset sunt utilizate pe scara larga in artizanat. Butoane pot servi drept baza pentru o brosa frumoasa sau ace, servi ca un decor pentru accesorii sau deveni o parte a colajului de perete.

A mesteri nasturi Dorset e in putinta oricui. Pentru acest lucru sunt necesare putine materiale:

– Inele din material plastic – este de dorit ca diametrul inelului sa fie suficient de mare pentru usurinta de operare;

– Foarfece;

– Ac bont cu un ochi mare;

– Fire (se potrivesc orice fire – lana, matase, bumbac);

– Pentru decor se pot folosi margele, perle.

La inceput se infasoara inelul cu fire. Apoi se pun firele dintr-o parte in alta, conectand  acestea in centru. Este obtinut un cadru, prin intermediul caruia se  formeaza diferite modele. Vedeti in imagini si cum se agat acul pentru Dorset. Va oferim o GALERIE impresionanta de fotografii cu nasturi de epoca, dar si de scheme cu modele si tehnici de facut nasturi, adevarate mici opere de arta.

Interesant de citit si:  Uimitoarele broderii cu volum – Christiane Paris

Broderia cu volum de la Yuri Hovsepyan