Pe paginile noastre incercam sa va informam despre cat mai multe lucruri interesante si utile in activitatea noastra – cusutul. Nici nu are importanta ce coaseti, important este sa va fie interesant si de folos ceea ce publicam. Recunosc eu am o pasiune aparte pentru lucrurile vechi si de epoca, intr-un mod absolut miraculos in permanenta dau peste astfel de informatii, chiar si fara sa o caut. Atunci stiu precis, trebuie sa impartasesc cu altii acesta informatie, mai cu seama ca este despre ceva frumos si util, ceva ce nu te poate lasa indiferent.

Astazi vom scrie despre un dispozitiv de  care nici nu stiam ca exista: dispozitiv vintage pentru carpit cu maner de metal.

“Carpitorul” (ii dam noi acest nume, deoarece nu am gasit o denumire concreta pentru acest dispozitiv) – acest dispozitiv in forma de ciuperca (eng. Darning mushroom) sau ou cu maner (eng. Darning egg), care este facut pentru a facilita procesul de reparare a sosetelor, ciorapilor, manusilor (partea deteriorata este intinsa pe suprafata neteda a ”carpitorului”, fapt care permite sa “teseti ” o carpeala eleganta de forma dorita). ”Carpitorul” poate fi din lemn, piatra, sticla, plastic sau metal. Manerul  ”Carpitoarelor” Vintage deseori erau folosite drept toc pentru ace.

Eu am ramas cucerita de aceste “Carpitoare”, adevarate opere de arta. Am impresia ca avand astfel de instrumente nici carpeala nu ar mai parea atat de plictisitoare. Ce frumoase sunt! cat de mult asi fi dorit sa-i pot oferi asa ceva mamei mele, care nu mai este si care a cusut cu mana toate hainutele pentru cei sase copii. Stiu ca unele mame sau bunici foloseau la carpeala un bec simplu, unele foloseau o jucarie de plastic in forma de ciuperca, unele o lingura de metal mai mare….

Va invitam sa vizualizati o GALERIE de fotografii cu acest minunat dispozitiv.

La aceiasi tema Vintaje mai cititi:

Lucruri dragi inimii – Ruleta de cusut Vintage;

Despre un instrument foarte util si uitat nemeritat;

“Starc” – foarfece de epoca pentru lucru manual;

Lucruri dragi inimii – degetarul