Despre orice pictura stim doar cateva lucruri sigure: autorul si probabil, istoria picturii. Dar cine ne priveste de pe panza, ce soarta au avut si cum au ajuns acolo nu stim aproape niciodata nimic. Dupa unle picturi sunt realizate si kituri de brodat, am hotarat sa ne informam macar despre unele din ele. Cititi si – Femeile din picturile celebre;  Femeile din picturile celebre (II)

Femeile din picturile celebre, despre a caror soarta nu stiam nimic.

Lisa del Giocondo
Leonardo da Vinci “Mona Lisa(La Gioconda)” anii 1503 – 1506

Pare sa fie unul dintre cele mai renumite si misterioase portrete din toate timpurile – faimoasa Mona Lisa pictata de Leonardo da Vinci. Printre multe versiuni: cui apartine acest zambet legendar, in mod oficial in 2005 s-au confirmat urmatoarele: Lisa del Giocondo (nume de fata: Lisa Gherardini, varianta: Lisa di Antonio Maria (Antonmaria) Gherardini, cunoscuta ca: Mona Lisa, n. 15 iunie 1479 – d. 15 iulie 1542 sau 1551) a fost membra a familiei Gherardini din orasul italian Florenta. Ea a dat numele tabloului Mona Lisa (La Gioconda), portretul ei fiind comandat de catre sot si pictat de Leonardo da Vinci, in timpul Renasterii italiene. pentru a sarbatori nasterea unui fiu si cumpararii unei case.
Impreuna cu sotul ea a crescut sase copii, Lisa, cel mai probabil, s-a casatorit din dragoste. Cand sotul ei a murit de ciuma, pe Lisa, de asemenea, a fost lovita de boala grava, insa uneia dintre fiicele ei nu i-a fost frica sa-si ia mamala ea si astfel a scapat-o de moarte. Mona Lisa s-a recuperat si a trait ceva timp cu fiicele sale, a murit la varsta de 63 de ani. Dupa cateva secole de la moartea Lisei, Mona Lisa a devenit cel mai faimos tablou din lume, 6 milioane de oameni vin anual la Luvru pentru a vedea acest zambet.

Simonetta Vespucci
Sandro Botticelli -“Nasterea lui Venus”, anii 1482-1486

In faimoasa pictura de Botticelli este pictata Simonetta Vespucci – prima frumoasa a Florentei renascentiste. Simonetta s-a fost nascut intr-o familie bogata, a fost casatorita cu Marco Vespucci (o ruda de a lui Amerigo Vespucci, care a “descoperit” America si i-a dat continentului numele sau) la 16 de ani. Dupa nunta, mirii s-au stabilit in Florenta, au fost primiti la curtea lui Lorenzo de Medici, vestita in acei ani de glorie prin sarbatorile si receptiile magnifice.
Frumoasa Simonetta, desi foarte modesta si prietenoasa i-a cucerit rapid pe barbatii florentini. A Incercat sa-i faca curte insusi conducatorul Florentei, Lorenzo, dar in cel mai activ mod o curta fratele lui, Giuliano. Frumusetea Simonettei a inspirat multi artisti din acele timpuri, printre si Sandro Botticelli. Se crede ca, din momentul intalnirii lor modelul tuturor Madonelor si Venus in picturile lui Botticelli a fost doar Simonetta. La varsta de doar 23 de ani, Simonetta a murit de tuberculoza, in ciuda eforturilor depuse de cei mai buni medici de la curte. Dupa moartea ei, artistul si-a mai pictat muza doar din memorie, iar la batanete a dorit sa fie ingropat langa ea, iar acest lucru a fost facut.