Despre orice pictura stim doar cateva lucruri sigure: autorul si probabil, istoria picturii. Dar cine ne priveste de pe panza, ce soarta au avut si cum au ajuns acolo nu stim aproape niciodata nimic. Dupa unle picturi sunt realizate si kituri de brodat, am hotarat sa ne informam macar despre unele din ele.

Femeile din picturile celebre, despre soarta carora nu stiam nimic.

Cititi si – Femeile din picturile celebre;

Femeile din picturile celebre (I)

Dzhovaniny si Amatsiliya Pacini
Karl Bryullov – “Amazoana” – 1832

“Amazoana” Briullov – un portret extraordinar, in care totul este luxos: si culorile stralucitoare, si draperiile, si frumoasele modele. In acest portret sunt două fete care purtau numele Pacini: Dzhovaniny, cea mai mare sta calare pe cal, cea mai mica – Amatsiliya se uita la ea din pridvor. Portretul i-a fost comandata lui Karl Briullov (iubitul acesteia de multa vreme) mama lor adoptiva, contesa Julia Samoilova, una dintre cele mai frumoase femei din Rusia si succesorul unei enorme mosteniri. Contesa le asigurase o zestre mare fiicelor, cand vor deveni majore. Dar s-a dovedit ca la batranete ea a ajuns practic in stare de faliment, si atunci fiicele Dzhovaniny si Amatsiliya si-au obtinut de prin intermediul instantei banii si mostenirea promisa de contesa.

Alexandra Struyskaia

Rokotov – “Portretul lui Struyskaia” – 1772

Acest portret de Rokotov este ca o adiere. Alexandra Struyskaia a fost casatorita cu un vaduv foarte bogat cand a implinit varsta de 18 ani. Legenda spune ca sotul ei i-a daruit la nunta nici mai mult nici mai putin decat o noua biserica. Si toata viata lui a scris poezii pentru ea. Nimeni nu a fost sigur, daca acesta casnicie a fost una fericita, dar toti cei care au fost in casa lor, cat de diferiti sunt acesti soti. In 24 de ani de casatorie Alexandera a nascut 18 copii, dintre care 10 au murit in copilarie. Dupa moartea sotului ei ea a mai trait timp de 40 de ani, a reusit sa conduca ferma si a lasat copiilor la o mostenire decenta.