Invatam broderia artistica
A broda in aceasta tehnica iubesc multe mesterite, dar numai adevaratii profesionisti stiu cat de multe varietati de tehnici de astfel de broderie exista: cusatura poate umple intreaga suprafata a desenului sau doar o parte din el (broderia de margine). In tehnica coaserii pe ambele suprafete, duplexul de cusaturi sunt plasate simultan pe ambele parti ale materialului, fata si verso. Broderia artistica cu umbre difera de altele prin faptul, ca un numar ce cusaturi de o culoare imperceptibil trece intr-un numar de cusaturi de o alta culoare. Cusatura de suprafata – atunci cand cusaturile sunt amplasate numai pe partea din fata a materialului.
Invatam tehnica broderiei artistice
Broderia artistica poate fi colorata sau alba.
Tipuri de broderii artistice sunt mai multe:
Broderia de suprafata, groasa, de culoare alba, care mai este numita si broderia de rufe. De obicei, in aceasta tehnica se brodeaza pe tesaturi fine: lenjerie, crep, batist. Pentru astfel de broderie e nevoie de fire moi, cele mai bune sunt cele lucioase, cum ar fi matasea sau moulineul. Veti vedea in fotografii un exemplu de broderie artistica alba, cusuta de un maestru.
Broderia artistica cu taieturi, pentru care conturul desenului este incercuit cu cusatura, care se numeste „cu ac inainte”. Apoi, de-a lungul desenului se taie si marginea se coase in felul urmator: acul se scoate pe verso prin taietura si se introduce in tesutura pe partea din fata. Ca rezultat, se obtine o cusatura ingusta pe marginea desenului.
Broderia artistica colorata este cel mai bine de brodat cu fire stralucitoare. Cel mai impresionant va arata matasea. In contrast cu broderia alba, care este cusuta cu cusaturi drepte, cea colorata are cusaturi oblice. Aceasta tehnica se face cu cusaturi pe fata-verso.
Broderia artistica satinata. Pentru acest tip de broderie neteda cel mai bine sa fie folosite firele de matase sau de mouline. Cu cat este mai subtire firul, cu atat mai cursiva va fi imaginea, deci se pune in ac doar un singur fir. O caracteristica a broderiei este ca cusaturile adiacente nu se suprapun ci se unesc unul cu altul. Cusatura noua provine de la mijlocul celei anterioare. Directia de cusaturi subliniaza forma obiectului pe care il brodati. De exemplu, in cazul unei frunze sau petale cusaturile broderiei merg dupa vene. Atunci cand o parte a desenului incepe sa se rotunjeasca, numarul de cusaturi trebuie sa creasca de-a lungul liniei de pliere, astfel incat sa nu obtineti o cusatura pe toata lungimea in forma unei linii drepte de la margine spre centru. Cusaturile auxiliare sunt cusute de la margine, in directia opusa.
In cazul in care broderia este corecta, partea din fata a materialului se va transforma intr-o suprafata lucioasa si neteda a desenului, iar pe interior – cusături mici imprastiate la intamplare.
VA URMA