Un prim pas la inceputul  unei broderii este decizia asupra modelului broderiei, desenului si tipului de broderie (cruce sau goblen), ce interval de timp va atribuiti pentru lucrare. La fel,  aveti nevoie de o evaluare corecta si realista despre experienta voastra, rabdarea si capacitatile voastre financiare.

Daca sunteti un mester in devenire sau cautati un model pentru copilul dumneavoastra, ar trebui sa alegeti o schema mai simpla. Daca aveti deja ata mouline la activ si panza pentru broderie, puteti lua o schema (diagrama)  cu culori putine si desen necomplicat. Daca priviti desenele la diagramele din figurile de mai jos – culoarea lor poate varia in functie de materialele disponibile si culorile de interior din casa voastra.

In cazul in care o astfel de broderie simpla nu va place si intentionati sa brodati ceva destul de mare, apoi alegeti o diagrama mult mai complicata.  A coase astfel de imagini va fi mult mai interesant, dar, de asemenea,  si costul lor financiar va fi mult mai mare, deoarece cu siguranta va trebui sa cumparati fire mouline si panza bine definite pentru broderie. Pentru o lucrare buna se cere ca firele sa fie procurate nu numai de la aceeasi companie, dar de dorit din aceeasi partida, deoarece orice schimbare de nuanta poate face lucrarea voastra mai putin calitativa. Timpul petrecut asupra unei astfel de lucrari poate fi foarte lung, din acest motiv trebuie luat in considerare faptul, daca aveti suficienta rabdare sa stati mult timp asupra unei singure lucrari.  In lume sunt multe companii producatoare de kituri: Dimensions, Anchor, Eva Rosenstand, DOME, Lanarte, Goldenkit si multe altele. Kiturile de broderii contin de obicei: o descriere a tehnicii de broderie, panza, atele mouline, fotografia imaginii ce urmeaza a fi cusuta, diagrama (schema) desenului in alb-negru sau color, ac. S-au facut cunoscute in lume si companiile romanesti din acest domeniu: Rogoblen, Goblenset, Krif si altele. In Republica Moldova pana acum si-au facut prezenta pe piata doua companii: Luca’s (Artgoblen) si BroderieArt.  Ambele companii sunt foarte cunoscute in Moldova, dar si peste hotare. Cel putin compania Luca’s face export in peste 20 tari ale lumii si devine din ce in ce mai apreciata pentru modelele lor unice.

De multe ori designerii dezvolta astfel de diagrame, care necesita material special vopsit. Acesta nu este vandut separat, ci in complet cu firele sale mouline, diagrama, ac si organizere de sortare a atei, uneori setul include un Passe-Partout (sau passepartout, care  este termenul frantuzesc pentru un suport, o hartie sau, adesea, o foaie de carton cu o taietura, care este plasat sub sticla dintr-o rama de tablou) in conformitate cu broderia. La inceput poate parea ca kitul este prea scump, dar acest lucru nu este adevarat: kit-ul include materiale atat cat este necesar pentru lucrare ( un plus pentru o marja mica de eroare ), astfel incat nu va trebui sa cheltuiti bani in plus, ca si  in cazul cand ati procura totul separat ( pachet de margele, chiar daca ai nevoie doar de o duzina de margele, ata de brodat mouline o jurubita intreaga cand de fapt ai nevoie doar de 2 metri), in plus, kiturile pot include accesorii speciale de broderie – margele Mill Hill, panglica si fire metalice de la Kreinik,  panza de culori rare etc.

De obicei, autorul imaginii si dezvoltatorul schemei de desen dupa aceasta imagine pot fi  persoane total diferite, ca sa faci o schema este necesar un talent deosebit. in procesul elaborarii schema de mai multe ori este corectata si actualizata, precum si cusuta de mai multe ori pentru a selecta cea mai avantajoasa combinatie de culori si nuante. Acesta este motivul pentru care unele companii producatoare de kituri si-au castigat o bine-meritata reputatie printre iubitorii de broderii in cruce (cross stitch) si goblen (petit point) din intreaga lume. Nu putem decat sa fim mandri ca si in acest domeniu avem companii care ne duc faima in lume si produc marfa competitiva si de calitate.

Aisi aveti o GALERIE impresionanta de albume dupa tematica cu kituri de vanzare, pe care le puteti comanda, dar si multe alte teme interesante/