Va oferim  aici o simpla lectie de cusaturi din arta broderiei, sa-i zicem -„plasa fina” sau s-ar mai putea si denumi broderia in cruce pentru lenesi. Complexitatea: sub medie; timp de lucru: 1:00.

„Plasa” decorativa, sau broderia in cruce pentru lenesi

Aceasta tehnica de cusut este foarte simpla si este potrivita si pentru un novice. In limita conturului se intind firele in forma de plasa, care pot fi drepte sau sau in forma de romb. Intersectia firelor se prinde de panza cu cusaturi sub forma unor cusaturi directe sau oblice transversale. Celulele rezultate din plasa se umpla cu o varietate de cusaturi dispuse in directii diferite, intr-un anumit fel. Aceste cusaturi – drepte sau cu noduri, Rococo sau bucle de prindere – sunt numite „capitole.” Conturul desenului de obicei se coase in punct de ramurica, tighel sau in fata acului. Cu broderia in stilul „Plasa decorativa” , de obicei sunt decorate fetele de masa, servetele, prosoape, perne, pungute pentru plante, genti. Precesul creatiei unei astfel de broderii il puteti vedea in GALERIA de imagini.

Pentru broderie veti avea nevoie pe tesatura (in ex. este IN), fire (mouline, iris), un ac cu ochi mare, creion si linie, foarfece si cerc.

Inainte de a intinde firele trageti marcajele cu creionul pe tesatura. Dimensiunea celulelor poate fi diferita – de la 0,5 la 1 cm – in functie de model. In acest caz – sunt patrate de 8 cm x 8 cm si celulele sunt de 1 cm.

In continuare de-a lungul liniilor planificate trageti firul extinzandu-va de la stanga la dreapta si apoi de sus in jos (sau invers – nu conteaza). Pe linia de contur nu se trage cu firul, el va fi cusut la sfarsit. Astfel veti obtine o plasa. Aceasta va fi modelul de baza al viitoarei broderii. (Ca regula, plasa este realizata cu fire de culoare mai inchisa – celulele mai luminoase).

Pasul urmator va fi prinderea cu cusaturi in locul intretaerii firelor. Aceste cusaturi nu sunt numai „functionale”, dar au si un rol decorativ. „Cusaturi-clame” – pot servi linii simple sau cruci, ele pot fi cusute intr-o singura directie sau intr-un model tip tabla de sah. De obicei, ele se lucreaza cu fire de alta culoare  decat plasa.

In exemplu nostru vor fi cusaturi de prindere cu doua culori. In primul rand – galben (acestea vor fi mijolocul viitoarelor flori). Se fac aceste cusauri peste o celula.

Urmatoarele cusaturi de prindere ramase, vor fi cusute cu o culoare verde galben, veti obtine o plasa – vedeti pozele in galerie.

Acum, fiecare patrat din plasa trebuie brodat cu „labute” (vedeti aiarsi in galerie). Acest model este format din 3 cusaturi: 2 cusaturi mici (aproximativ jumatate de celula) de-a lungul a celor 2 laturi ale unui patrat; si cusatura mai lunga – pe diagonala dintr-un colt in altul a patratului. Pentru ca „labutele” sa arate frumos si neted, toate cele 3 cusaturi se fac din acelasi punct.

Se cos celulele de la stanga la dreapta, primul rand de sus, apoi urmatoarele. La sfarsitul lucrarii coaseti conturul in punct de ramurica, tighel sau in fata acului. La sfarsit vedeti si o poza lucrata cu alte culori care deja pare o cu totul altfel de lucrare. Va dorim succes si cat mai multe lucrari frumoase!