Pe site-ul nostru noi am de mai multe ori despre Broderia cu margele (beadwork). Puteti citi o serie de lectii despre aceasta tehnica doar facand clic pe titlul de evidentiat.

Margelele de cusut broderii se gasesc la diferiti producatori si intr-o bogata gama de culori. Cele mai utilizate de catre noi europenii sunt margelele producatorului ceh – PRECIOSA.  Catalogul cu margele de la Preciosa il puteti gasi aici – Traditional czech beads!

Combinatia potrivita de culori si nuante va va ajuta sa faceti cele mai frumoase produse.
Cu ceva timp in urma culoarile au fost impartite in doua grupuri:  cromatice si acromatice.

La grupul acromatic (din greaca – Achromaticos este incolor) au fost adaugate culorile negru, alb si toate nuantele de gri, care, dupa cum se stie, se obtin prin amestecarea celor doua culori anterioare. Aceste culori nu au tonuri, deci nu sunt prezente in spectru de culori. Deosebirea dintre ele este posibila doar prin luminozitate.

La grupul cromatice (din greaca – Chromaticos – vopsit, colorat) sunt atribuite culorile spectrului solar si amestecurile dintre ele. In spectrul exista doar trei culori de baza – galben, rosu si albastru. Toate celelalte culori rezulta din amestecarea de culori si se numesc intermediare.
Daca s-ar posta toate culorile in ordine intr-un cerc, atunci s-ar primi un cerc de culori.
Culoarile, situate alaturi una de alta se combina si trec din una in alta. Ele se numesc armonioase sau surori. Culorile, care in cerc se afla vizavi se numesc suplimentare. Daca le asezi alaturi ele vor intensifica culoarea alaturata, dar daca le combini, se neutralizeaza si se transforma in culoarea gri.

Armonia culorilor inrudite este  trei tipuri – unicolora, analogica si dominanta. La cusutul cu margele, sau impletitul de bijuterii este un importanta abilitatea de a combina armonios culorile si nuantele in acelasi ton. Singura lor diferenta este gradul de saturatie. Diferitele nuante din una si aceeasi culoare sunt situate inc cadrul unui singur sector si mereu se combina armonios. Deci, va fi o combinatie reusita combinatia de culoare albastra de saturatie mica cu albastru de saturatie mijlocie. O combinatie din mai multe nuante de aceiasi culoare este numita armonie predominanta. De exemplu, culoarea nisipului si maro merge de minune cu culoarea „cafea cu lapte”, pentru ca apartin din aceiasi paleta de culori. Nuantele de culori aferente (inrudite), de asemenea, se combina bine. In cercul culorilor ele sunt mereu alaturi si din ele poti mereu face o armonie analogica. De exemplu, portocaliu-galben cu galben, verde-albastru cu albastru. Nuantele de culori si trecerea lor din una in alta si au trasaturile comune -fac paleta de culori.

Paleta principala de culori cu nuantele lor:
Paleta rosie: Rosu, samo (culoarea corpului), galben-roz, cyclamen (rosu inchis cu roz maree), rubin, rosu-aprins, coral, afine, usor-roz, capsuni, culoarea roz pulbere, culoarea de vin rosu, afine, mahon, rosu de zmeura, cirese, rodie, coacaza si bordeaux.
Portocaliu: Nucaoara, Brown, bronz, culoarea din lemn de santal, frunza de toamna de culoare maro, cafea, culoarea de rugina, culoarea de trabucuri (Havana), teracota (rosu-brun), culoarea soarelui, Culoarea de cafea cu lapte şi cafea cu lapte (mai luminos), ecru, ciocolata, auriu, portocaliu, morcov.
Galben: nisip, banana, sofran, tutun, alama, de culoarea mustarului uscat, pearl, canar, lemon, paiele, Amber, culoare crem.
Galben-verde: Cachi, culoarea de smarald, reseda, fistic, herbacea, mere, masline, mazare.
Albastru-verde: Eucalipt, pelin albastru, paun, myrsinoides, turcoaz, culoarea de gheata, apa de mare, valurile marii.
Albastru: Electric, culoarea de hortensii, sapfir-albastru, culoarea la nu-ma-uita, bleumarin.
Albastru inchis: albastru ultramarin, indigo, anil, azuriu, albastru inchis.
Mov: Gamma persan lila, roz si primrose, violete, plum, sfecla, lila, heliotrop, mov, violet, Iris.
Grey-gri: culoarea blanei de veverita, praf, otel, grafit, fum, plumb, grafit.

In cazul in care culoarea neagra este situata langa una deschisa, ea va parea mai intunecata, dar cea luminoasa langa cea intunecata va parea mai deschisa. Adesea, doua culori una langa alta dau o impresie negativa, dar impresia poate fi schimbata drastic, cand intre ele folosesti o culoare neutra. Originala poate fi descrisa o combinatie de culori contrastante, situate la poli opusi in cercul de culori. Astfel de combinaţii pot fi destul de diverse, intr-o astfel de combinatie una din culorile folosite va fi intotdeauna principala, predominanta. In natura, cel mai adesea, gasesti astfel de exemple – un trandafir rosu cu frunze verzi-inchis; 
– combinatia de nuante de culori opusa, precum cherry si turcoaz.
– combinatia intra-culori contrastante, suplimentare, de exemplu, violet si galben.
– combinatia de contrast din trei culori – armonia din triada. Culoriledin ea se afla in varful triunghiului echilateral din paleta cercului de culori.

Cu speranta ca v-am fost de ajutor, va dorim vcat mai multe lucrari frumoase!