In acest articol veti afla cum sa alegeti dimensiunea potrivita a margelelor pentru brodarea icoanelor si tablourilor.

Republica Ceha, Taiwan si Japonia sunt principalii producatori de margele. Cunoscatorii si amatorii de lucrari fine si costisitoare apreciaza cel mai mult margelele japoneze. Broderiile din ea, la propriu si la figurat, sunt scumpe. Margelele, de regula, sunt uniforme, asa cum se spune, unul la unu, cu aceleasi gauri. Mai ales cand vine vorba de broderie pe haine, cand problema curatarii si spalarii produsului este inevitabila.

Cel mai frecvent in magazine se gasesc argelele taiwaneze. Au o gama larga de culori, un pret foarte accesibil si, nu intotdeauna, asa cum se crede in mod obisnuit, de calitate joasa. Cand lucrati cu aceste margele, dimensionarea este inevitabila. Daca doriti sa realizati o broderie uniforma, pregatiti-va sa „eliminati” o treime (sau chiar jumatate) din margele. Este imperativ sa verificati persistenta colorarii margelelor. Coaseti o bucata mica de material alb si splati-o. Rezultatul acestui experiment va fi dezvaluit imediat. Nu va suparati daca tesatura este vopsita in culoarea margelelor, iar margelele se estompeaza. Fiti bucurosi ca v-ai dat seama la timp. Este mult mai jignitor sa pierzi o lucrare deja terminata. Si nu aruncati astfel de margele. Ele sunt destul de utile pentru brodarea produselor care nu au nevoie de spalare, precum si pentru brodarea flecustetelor ieftine, simple si repede demodate. Cum s-ar zice – ai purtat un sezon nu-i jale sa-l arunci. Margelele taiwaneze sunt preferatele copiilor si ale profesorilor din cercurile de margele, mai ales la etapa initiala a educatiei. Si, apropo, produsele fabricate din ele sunt adesea purtate ani de zile si in aparenta nu se disting de margelele cehe. Adica departe de a fi sigur ca Taiwanul este o axioma de calitate slaba.

Si totuti mărgelele cehe raman preferatele broderiilor moderne. Pretul este, desigur, mai mare decat cel taiwanez, dar calitatea de multe ori nu se potriveste cu cele „japoneze”. Forma sa regulata, diametrul stabil al gaurii si culoarea persistenta au asigurat dragostea si popularitatea artizanelor noastre.

Margelele sunt impartite in 6 numere in functie de dimensiunile lor geometrice (vedeti imaginea). Cea mai populara dimensiune este numarul 10. Se potriveste bine pe panza AIDA Nr.14 si poate fi folosit pentru a broda aproape orice imagine conform modelului de cusatura incrucisata. Sarcina la acest tip de broderie consta in – selectia corecta a texturilor si culorilor. Si in absenta experientei, foarte putini oameni reusesc avest lucru. Pentru asta se recomanda mai bine sa cumparati kituri dea gata, unde de componenta se ocupa persoane cu cunostinte in culori si design. Margelele tind sa arate ca una intr-o plic, dar pe tesatura intr-o lucrare brodata in combinatie cu alte culori pot avea un aspect complet diferit.