Pentru multi incepatori in arta broderiei (poate, si pentru unii mai experimentati) exista multi termeni absolut necunoscuti. Cineva poate avea impresia, ca se afla intr-o tara straina a carei limba nu o cunoaste! Azi ne-am propus sa va facem cunostinta cu termenii cei mai des intalniti in limbajul broderitelor.

Aida – un nume comun pentru tesaturile utilizate la coaserea broderiilor in cruce, care sunt realizate din asa-numitele blocuri (blockweave). Tesaturile sunt produse intr-o varietate de culori si de diferite dimensiuni (6 „, 8”, 11 „, 14”, 16 „, 18”, 20 „, 22”). Se spune, ca este cea mai potrivita tesatura pentru incepatori, pentru broderii in cruce, dar pentru diagramele, care contin detalii formate din (3/4, 1/2 sau 1/4) puncte, cel mai bine este sa fie folosita tesatura evenweave sau inul. Deoarece in acest caz avantajele si confortul coaserii pe tesatura Aida sunt transformate in dezavantaje semnificative. Printre produsele Zweigart (producatorul german) catre tesaturile de acest tip se numara: Aida, Brenda, Damask Aida, Hardanger, Hearthstone Aida, Herta, Oslo, Regina, Rustico Aida, Yorkshire Aida, Wool Hardanger.

Aventura  – (jargon folosit pe Internet) – este un joc, care se desfasoara pe forumurile si in comunitatile  celor pasionati de broderii on-line. Regulile de joc: pe forum sau in comunitate, la o anumita perioada de timp (de exemplu la fiecare 3 sapatani) este postata o parte dintr-o schema. Participantii brodeaza aceasta parte si posteaza rezultatul. Esenta jocului consta in faptul, ca participantii nu au idee care va fi desenul final al broderiei.

Abordarea daneza – o modalitate de a coase cruciulite, dupa care se fac cusaturile din randul de jos, apoi se merge inapoi cu cusaturile superioare. Exista, de asemenea, si metoda engleza, la care fiecare cruce se coase total si numai atunci se trece la urmatoarea.

Ajur – un tip de cusaturi de diferite forme realizate prin eliminarea unor fire transversale. Acesta se realizeaza cu fire de aceiasi culoarea cu tesatura pe marginile firelor eliminate si ofera randuri brodate, incantatoare si delicate de diferite latimi si forme.

Ata (floss, thread) – fire speciale pentru broderie, care sunt realizate din 100% bumbac mercerizat. Filamentul este format din sase fire subtiri care sunt utilizate in coaserea broderiilor si goblenelor. De obicei vandute in jurubite de 8 metri cate 6 fire, dar exista si alte lungimi si ambalage.

Assisi – un fel broderie cu puncte numarate, care isi are originea din orasul italian Assisi. Particularitatea acestei broderii consta in faptul ca de fapt este brodat in cruce fondul si desenul modelului ramane necusut. Acesta, de obicei, este evidentiat prin cusaturi ”pas inapoi” (Back Stitch).