In articolul nostru „Lectia numarul doi. Consumabile si accesorii am dat putine lamuriri in privinta acelor de broderie utilizate la cusut. In acest articol am hotarat sa dezvoltam subiectul mai pe larg.

Acele de broderie pot fi impartite in doua grupe: cele cu un varf ascutit si cele cu varf bont. Atunci cand brodati materiale groase, cum ar fi satin, este recomandata utilizarea de ace ascutite. Acuitatea este atat de importanta incat se produc pernute de ace speciale in forma de rosie, la care este atasat un apendice mic in forma de capsuna. Acesta este realizat din tesatura normala, in interiorul lui este plasat materialul de umplutura abraziv. Broderita folosindu-se de aceasta pernuta este ajutata la mentinerea acuitatii acului. Acele cu varf bont sunt utilizate la coaserea in cruciulite, dar si in coaserea de puncte numarate la toate tipurile de broderii. Tesatura pentru broderie are o astfel de structura rara speciala, incat varful bont al acului trece liber prin baza gaurilor fara a diviza firele tesaturii.

De obicei, iubitoarele de cusut broderii  se folosesc de un tabel pentru a alege acul ce corespunde cu grosimea panzei. Vedeti tabelul mai jos in galeria de poze.

Dar nu pe toate pachetele cu ace este desemnata grosimea acului, din acest motiv de multe ori esti nevoit sa apreciezi cu ochiul liber acul potrivit, pentru a evalua daca un anumit ac de broderie este potrivit pentru o anumita tesatura. Acul ar trebui sa treaca liber prin  tesatura si sa nu lase in urma o gaura vizibila.

Exista si un ac bilateral special – este exact ca doua ace ce se ating cap la cap si au o ureche comuna la mijloc. Un astfel de tip de ac permite a broda cu doua maini, o mana lucreaza deasupra broderiei fixate pe gherghef, cealalta mana sub broderie – in asa mod mainile nu fac miscari inutile. Din pacate, acest tip de ace necesita o mare abilitate, au invatat sa le gestioneze foarte putine persoane.

Daca incercam sa vorbim despre lungimea optima a acului, totul este pur individual. In general, dimensiunea acestuia trebuie sa fie suficient de mare pentru a fi tinut cu usurinta de degete. Nu exista un standard unic de comoditate pentru ace disponibile, chiar si la acele speciale de broderie, care sunt mai scurte decat cele obisnuite cu 30 %,  acestea sunt numite – (Petites Cross Stitch Needles). Apropo, un alt dezavantaj la acele bilaterale este acel factor, ca ele sunt prea lungi.

Ar trebui sa acordati atentie si la forma acului – de la varful lui spre ureche acul trebuie sa se ngroase treptat.

Pentru brodarea cu margele folositi ace speciale. Ele sunt lungi, ascutite si foarte, foarte subtiri. Subtiri, astfel incat sa treaca prin cea mai mica gaura in siragul de margele. Fiti atenti:  cu acest ac este foarte usor de ranit in timp ce se lucreaza, astfel incat in procesul de cusut este mai bine sa nu va grabiti.

O mentiune speciala necesita acul de  brodat cu fire de lana. Ele sunt mult mai mari decat acele de cusut cu fire de bumbac mouline, mai groase decat acestea, sunt cu varful bont si gaura urechii de dimensiuni impresionante.

Eliminarile din piele interactioneaza cu materialul acului, in urma careea acul isi pierde luciul, incepe sa scartaie in timpul utilizarii. Pentru ca acest moment sa vina cat mai tarziu posibil, spalati-va pe maini frecvent, si, in acelasi timp, tesatura nu se va murdari prea repede. Acum in vanzare, puteti gasi ace de brodat acoperite cu materiale inerte – de aur si platina (Gold Plated Cross Stitch Needls). Se crede ca aceste ace servesc stapanele mult mai lung timp si mai usor trec prin tesatura.

Este recomandat ca broderita sa aiba la dispozitie cateva ace astfel incat ele sa poata periodic sa i-a „odihna”.

Urmariti ca in urechile acului sa nu fie vreo aschiere mica. Acesta este rebut si acul trebuie aruncat imediat, deoarece acul cu urechea aschiata va defecta firul si il va impufosa.

In timpul functionarii, acul trebuie impuns in mod constant prin tesatura. Chiar si acele de calitate pot rani degetele, asa ca recomandam sa aveti tot timpul la indemana un degetar. A broda cu el nu este la fel de convenabil, dar se poate zice ca, cu un plasture pe deget este si mai neconfortabil.

Nu stim cum stau lucrurile la voi, dar in practica noastra am avut parte de o astfel de situație, in care acul s-a blocat chiar in broderie! S-a oprit in mijlocul broderiei si nu-l puteam trage nici in fata ei, nici impinge inapoi in partea de dos. Din mai multe incercari am reusit sa scot acul, dar am avut si o stare de frica. Se pare ca exista pentru astfel de situatii  un instrument numit „starci pentru ace” (needle puller) – tragator de ac, un disc special canelat care va permite sa apucati convenabil un ac si sa-l eliberati din broderie. Deci, aceasta situatie se intampla peste tot in lume! Inventia este utila in casa unei gobleniste un astfel de lucru ar trebui sa existe, si poate nu la indemana, dar nici prea departe.

Daca in procesul de lucru sunteti in mod constant distrasi de la broderie, apoi veti fi nevoit prea des ca impungeti acul in tesatura. Utilizati mai bine pentru aceste situatii dispozitivele de ac Needle minder – un sistem de doi magneti montat pe broderie, acesta va va permite sa lasati rapid acul de lucru, fara riscul de al pierde.

Producatorii sustin ca asa magneti sunt atat de puternici incat acestia pot sa tina si un foarfece mic!

Este important si momentul estetic. Puteti achizitiona pentru micile voastre ajutoare o frumoasa pernita de ace, acum sunt disponibile in vanzare toate formele si dimensiunile posibile de pernite – de la tampoane dragute, fotolii, pana la mere de dimensiunile unui pumn de box. Dar cel mai bine, puteti confectiona chiar voi un biscornu unic si sa-l decorati cu o broderie. Este atat de convenabil pentru a mentine acul la locul lui si nu riscati prin propria experienta ca membrii familiei voastre sa descopere cu tristete ca ati ales locul de depozitare a acelor pe cotierele canapelelor si fotoliilor.

Un ac bun va va ajuta ca munca voastra sa fie apreciata la justa ei valoare la o expozitie de broderii!

Urmatorul articol va fi despre foarfece. De cate foarfece are nevoie o broderita?