Zilele trecute am gasit pe nesfarsitele meleaguri ale internetului acest miracol! Am ramas incantata de activitatea acestui om, de lucrarile lui neobisnuite prin modalitatea de lucru si frumusetea neobisnuita. N-am putut ramane indiferenta si azi impartasesc cu voi o parte din informatia gasita despre acest stil de broderie si autorul ei:

Yuri Hovsepyan – broderia cu volum, sau tapiserie volumetrica, numit-o cum vreti, dar de admirat tot o s-o admirati.

Avand doua facultati terminate in inginerie, Yuri Hovsepyan a devenit pasionat de crearea tapiseriilor netesute, o tehnica traditionala armeana. Pasiunea pentru suflet in curand a crescut intr-o vocatie.

 

Om talentat, el este talentat in multe domenii, el incearca mana in diverse genuri traditionale de arta plastică, el creează un lucrari grafice si lucrari pictate, scrie si interpreteaza muzica la demonstratiile lucrarilor sale la expozitii. Lucrul in tehnica tapiseriei neconventionale a devenit scopul si ocupatia principala a autorului.

 

El a adus introdus in tehnica veche metode noi, care au permis sa dea volum lucrarilor si a inceput sa foloseasca o varietate de materiale suplimentare – franjuri, lemn, pietre, margele, care dau mai multa expresivitate lucrarilor. Tapiseriile sunt create dupa schitele originale ale autorului, ele sunt multicolore, ele stralucesc, emit caldura si produc o impresie fermecatoare asupra privitorului. Una dintre caracteristicile misterioase ale acestei tehnologii consta in faptul ca autorul pana la sfarsit nu poate sti pe deplin care va fi rezultatul muncii sale. Broderiile neobisnuite ale autorului te minuneazacu o paleta larga culori, un zbor de fantezie inerenta care face parte din temperamentul sudic al artistului. Dupa bunul plac al autorului, unele tapiserii emit aroma subtila de plante, flori si pietre.

Unicitatea lor consta in abordarea inedita a ideilor de catre autor, imaginatia fara margini si tehnica extraordinara a lucrarilor. In functie de lumina se schimba culorile compozitiei, iar unele elementele individuale lasa umbre diferite. Jocul bizar de lumini fascineaza fanii genului, se creaza sentimentul de apartenenta la o magie, basm. La unele imagini sunt folosite pana la 60 de nuante de culori. Pentru o tapiserie este nevoie in medie de 2 kg de fire.

Stilul de lucru si subiectele sunt foarte diverse, tehnologia flexibila este buna si pentru realism, si avangard, si suprarealismul, precum si orice compozitie mai complexa.

Un maestru bun va avea mai devreme sau mai tarziu discipoli. Yuri Hovsepyan a fondat un studiou, in care el isi imparte experienta sa de creatie ci toti doritorii de a invata.

Tapiseriile neobisnuite facute de Hovsepyan Yuri si studentii sai manual si dupa propria sa tehnologie, pana in prezent, nu au analog in Rusia si Europa.

Yuri Hovsepyan are un cerc larg de admiratori dumnealui in fiecare an organizeaza la Moscova mai multe expozitii personale. Recent, a inceput sa includa printre exponate si lucrarile ucenicilor sai.

“Motto-ul meu – sa ma bucur de fiecare zi, fie ca este soare sau innorat. Bucurandu-se de lucrul manual, te incarci de pozitiv nu numai pe sine insasi, dar si alte persoane”.

In anul2006, Yuri Hovsepyan a primit titlul de “Maestru National din Armenia”.

Va oferim mai jos o GALERIE cu lucrari de exceptie ale acestui maiestru. La aceisi tema, dar total diferit:

Nasturii celebri – Dorset buttons

Uimitoarele broderii cu volum – Christiane Paris;

O altfel de broderie – Mitra McQuilton