Ce sunt aceste blenduri (culori amestecate)? 

Pentru usurinta de a scrie vom folosi cuvantul blenduri – ceea ce este o amestecatura de culori, adica cateva fire de culori diferite intr-un singur fir. Va prezentam aici o lucrare de la Goldenkit – When the Heart is young dupa John William Godward, 500×249, 196 culori, dintre care 118 sunt blenduri (culori amestecate). Anume aceste fire din 2 culori apropiate ca nuanta fac trecerea de la o culoare la alta mult mai lina.

 

Stim ca multe mesterite, care cunosc diferite companii ptoducatoare de kituri si au o vasta experienta in ale cusutului in punct goblen(petit-point) sau cruciulita indraznesc sa coase si ceva elaborat de compania ”Golden Kite”, la care in majoritatea cazurilor schemele contin un numar de culori de ordinul sutelor, cu multe culori pure, dar si multe blenduri, adica culori amestecate. De obicei trecerea de la o culoare la alta se face prin blenduri, un fir de culoarea precedenta, altul de culoarea urmatoare puse impreuna. Dar piata isi are cerintele ei, companiile se reprofileaza. Precis exista astfel de scheme si la alte companii.
Nu cu mult timp in urma  la compania „Golden Kite” au aparut scheme (diagrame) doar din culori pure (fara blenduri).
Modele deja cusute dupa aceste scheme sunt greu de gasit, dar pentru a intelege diferenta si a alege cea mai buna schema a desenului dorit am vrea acum sa facem o analiza detaliata. Deci, vom face aceasta mica analiza prin comparatie.

Iata cateva exemple:

Primele impresii sunt:
In zonele de broderie cu acelasi ton in culori solide diferenta este mai pronuntata (pentru fete acest lucru este foarte critic);
In schemele cu culori „pure” exista un pic de mai multa claritate (acest lucru este un plus);
Dar de multe ori (dar nu intotdeauna) schemele cu culori „pure” arata mai palid (si acest lucru este un minus).

Insa toate acestea depind de foarte conditii, fiecare schema ar trebui sa fie meticulos comparata, si sa se ia in considerare si urmatoarele considerente:

Ce alte beneficii sau neajunsuri ale schemelor cu culori pure sau ale celor cu blenduri vedem?

Principalul beneficiu in cazul schemei, care contine numai culori pure, sau culori solide este ca se poate coase cu orice numar de fire: in plus fata de toate optiunile, care au schema pentru un numar par de fire. Aveti posibilitatea sa coaseti si cu 3 fire pe tip hardanger 22 in punct goblen, puteti coase chiar  si cu un singur fir pe panza tesuta de tip Evenweave 32 .
Numarul de culori in schemele „curate”, adica cele care contin numai culori pure este de obicei  cu 20-30 de culori mai putin, decat in schemele care contin si blenduri. Acest lucru duce la micsorarea termenului de coasere a broderiei, dar si economisirea de bani la cumpararea firelor si chiar salvarea capacitatii de stocare a firelor.
Alt detaliu: la culorile solide intotdeauna la inceput se poate fixa firul in bucla. (Y)

Spor la munca, sanatate si va asteptam cu comentarii la articolele noastre.