De ce avem nevoie de o paleta de culori, spre exemplu DMC?

Deci, ati stabilit ca paleta de culori DMC – este un album foarte frumos colorat si luminos cu modele de fire si numerele lor. Macar stiti unde se poate  cumpara si putem presupune ca l-ati cumparat deja. Aici apare o intrebare simpla: „Pentru ce, de fapt, aveti nevoie de acest album, mai bine zis, catalog? La ce foloseste? Cu ce se mananca? ”
„Cea mai mare nevoie!” asa ar raspunde orice Doamna, care se ocupa de cusut goblene, broderii. Fiecare cusatoare cel putin odata in viata lor ar putea avea nevoie de acest catalog, da-da, anume de paleta de culori DMC.

Fiecare broderita, care se respecta are stocuri de ate „neidentificate”. Prima optiune pentru cazul de unde a aparut stocul de ate fara nici un nume ar putea fi  – un copil mic care cu degetelele lui mici si agile ar putea face doar in cateva clipe un munte de fire fara nume. Dupa parerea lui firele fara hartiuta cu nume par mult mai interesante. A doua optiune – o mostenire de la bunica (bunic, matusa, unchi, prietena). Firele mouline de prductie veche, chineza sau indiana nu au coduri, dar si in cazul cand este ceva inscriptionat pe ele, nici asta nu va aduce un beneficiu. Anume in acest moment va vine in ajutor catalogul cu paleta de culori DMC. In asa fel firul verde de o culoare neclara se transforma in binecunoscutul numar 699 DMC, si „simplele fire alb” au devenit 3865 si blank. Lista cu numerele de fire spre cumparat, necesara pentru urmatoarea capodopera s-a redus semnificativ, chiar si sotul a devenit mult mai bland, deoarece suma de cheltuieli a scazut semnificativ. Dar nu uitati ca, in afara de paleta de culori DMC exista si alte palete de culori – Anchor, Madeira si alte palete. Dar din moment ce in cea mai mare parte de catre producatori este folosita paleta DMC, atunci este mai bine sa cumperati anume acest catalog.

Alegerea  la un set cumparat a codurile de fire mouline dupa culoare

Foarte des, producatorii de seturi de broderie completeaza in mod special setul cu fire fara sa indice numarul codul lor. Si daca unii din ei completeaza si codul, cel mai des este codul lor propriu, atele carora separat nu se vand nicaieri (de exemplu, Dimensions). Daca voi ati cumparat un set, atunci pentru voi nu este o problema, dar daca cineva v-a cerut schema initiala, sa coase din din nou pe ea este putin probabil sa reuseasca. Poate reusi numai cu ajutorul ramasitelor dumneavoastra de fire si cu paleta de culori. Putini oameni ar putea fara model sa aleaga culoarea firelor la ochi, ca la sfarsitul lucrarii sa obtina un tablou decent.

Paleta de culori DMC
In cazul in care o astfel de viziune ascutita va lipseste, atunci luati paleta de culori si in liniste alegeti  numarul necesar de fire DMC pentru munca voastra, care la sfarsit va arata la fel de bine ca originalul. Chiar si in ciuda faptului ca pentru Dimensions, de exemplu, exista tabele de conversie in paleta „umana” ca DMC, selectia individuala e de preferat intotdeauna pentru fiecare set dupa firele atasate in acesta.

Sub presiunea timpului cum obtinem nuanta apropiata pentru culoarea, care pare sa se fi terminat in toata lumea.

Amintiti-va de cate ori a trebuit urgent sa gasiti o culoare, care pana mai ieri s-a vandut la fiecare colt, iar acum este de negasit, si nu se stie cand va aparea. Munca voastra este pe terminate si de fir aveti nevoie doar de jumatate de metru, doar de un pic. Dar cum sa-l obtinem? Ce putem face in acest caz? In primul rand, puteti incerca o comanda on-line. Poate sunteti norocosi si este in stoc si disponibil, insa, din tara de origine pana la voi poate dura transportul si 2-3 saptamani. Deci, aceasta optiune ramane in ultima instanta. In al doilea rand, puteti arunca in acces de furie ghergheful, rupe acele si varsa rauri de lacrimi. Insa toate acestea nu vor rezolva problema. Prin urmare, stergeti lacrimile si cautati o cale de a inlocui aceasta culoare pe una asemanatoare (sau o nuanta usor diferita, sau la fel de la un alt producator). Daca avem macar o bucatica de fir „coada” de culoare, apoi mergeti imediat la magazin si cautati o nuanta foarte asemanatoare.

Este posibil sa fie nevoie de un tur al tuturor merceriilor. Ni se stie, daca va dori vanzatoarea sa se ocupe de mica voastra probema. Prin urmare, cautam o rezolvare stiintifica la problema noastra: luam paleta de culori DMC (sau chiar mai bine – toate paletele de culori pe care le avem la idemana) si mergem la mercerie mandri cu numarul codului notat pe hartie, dar si pastrand cu sfintenie bucatica de fir dupa care ne-am orientat – nu degeaba am cumparat catalogul DMC.

Ordinea din sirul de fire dintr-un kit

Producatorii de seturi, desigur, isi iubesc clientii, dar fiecare isi arata dragostea in felul sau. Unii dintre ei au grija de noi, insira fiecare culoare pe un carton separat, cineva ne ofera posibilitate sa facem noi insine acest lucru. In unele astfel de cazuri tocmai aici incep problemele – ce inseamna pink, light pink  sau misteriosul purplish pink? Si fiecare dintre ele au cate 3 fire. Daca este kitul de la Dimensions sau alte companii, care folosesc paleta lor de culori – catalogul nostru nu ne poate fi de ajutor.
Dar daca in set sunt listate, de exemplu, coduri DMC, atunci paleta de culori ne va fi foarte utila – gasim numarul in paleta si selectam firul adecvat din kit. Economisim timp si nu avem nevoie sa invetam limba engleza pentru a traduce numele de culori.

O galerie cu multe, cela mai cautate palete de culori si conversii in alte palete  – AICI!

Doar de inteles, despre ce merge vorba in cheia schemei (se refera in primul rand la Kreinik).

Exista fire care nu sunt vandute la noi, sau sunt foarte scumpe. Desigur, exista o dorinta arzatoare de a le inlocui aceste fire cu ceva mai accesibil. Imaginile de pe Internet nu reflecta intotdeauna culoarea si grosimea reala a firului mouline, in asa fel paleta de culori este  o mare oportunitate de a umple golurile in educatie.