Dupa cum am mentionat in articolul precedent sunt mai multe feluri de cusaturi pentru margelute. Am descris si cateva moduri de coasere in detaliu. Astazi va aducem la cunostinta alte cateva tipuri de cusaturi. Ramane la alegerea voastra sa alegeti cel mai potrivit mod.

1. Cusatura “inaintea acului” – este atunci, cand  margeaua este prinsa cu ata la fiecare impunsatura de ac pe fata materialului. Se scoate varful acului pe partea din fata a materialului, se agata cu el o margea apoi se trece acul prin tesatura cat mai aproape de margea. Din nou, se scoate acul pe partea din fata, facand o mica cusatura pe partea din dos a materialului si se agata o alta margea. (des.1)

 

 

2. Cusatura „orizontala” – aceasta cusatura poate fi similara cu cusatura „inaintea acului”, dar si „cusatura cu fixare” – de voi depinde distanta dintre margelute.  Daca doriti sa dati o rigiditate broderiei voastre sau sa fixati margelele pe o linie dreapta si neteda, dupa finalizarea cusaturii impungeti cu acul acum in directia opusa, atunci margelele vor sta mai drept. (des.2)

3. Cusatura „tulpina” – prin aceasta cusatura broderia devine destul de ferma.  Luati 2 margele si treceti acul prin tesatura in partea de dos dupa margeaua a doua. Scoateti acul acul pe partea din fata a primei margele si a doua margele, trece prin gaura din a doua margea. Luati pe ac a treia margea si treceti acul in partea din dos a panzei in apropierea margelei nou insirate . Continuati asa pana la sfarsitul liniei de cusut. (des.3)

4. Cusatura „arcuita” („in urma acului”) – executia aceste cusaturi este similara cu cusatura in urma acului din articolul anterior, numai ca in acesta cusatura pe ac se insira 2-4 margele. La aceasta metoda de coasere a margelelor ele sunt mai libere, broderia este mai putin rigida. Pentru ca cusatura arcuita sa fiei mai rigida, se poate merge inapoi nu la o margea ca in poza, ci la doua sau trei margelute. (des.4)

5.  Cusatura “inaintea acului”  bilaterala – este ca si cusatura “inaintea acului”, cu singura diferenta ca pe partea din dos cusatura de suport este mai lunga si, de asemenea, se insira pe ea margele. (des.5)

6. Cusatura cu „fixare bilaterala” – pe firul, care coase margeaua pe partea din dos prindem o margea, iar apoi scoatem acul in partea din fata a broderiei si facem o cusatura care prinde mergeaua dedesubt.  Acul se duce inapoi in partea de dos si inainte de a scoate acul pe fata iarasi prindem pe el o margea. (des.6)

7. Cusatura „Monastica” – la fiecare cusatura pe partea din fata se agata cate o margea, cu o cusatura diagonala acul se scoate in partea de dos aproape de mergea. Pe verso se face o cusatura verticala, firul iese inapoi in partea din fata si se mai face o cusatura diagonala cu alta margea. Astfel, pe fata sunt cusaturi diagonale cu margelute insirate pe ele, si pe partea de dos sunt cusaturile verticale. (des.7)

8. Cusatura „TIV” – cusatura este realizata ca la un tiv obisnuit, in fiecare cusatura de pe fata se agata cate o mergea. (des.8)

Din cele descrie se mai sus putem deduce u singur lucru: margelutele se pot coase cu tot felul de cusaturi existente.

Articole la aceiasi tema:

Broderia cu margele (beadwork)

Materiale si instrumente pentru beadwork

Cum coasem cu margele?

Cusutul cu pietre si margele decorative (Master class)

Cusatura cu margele curbata (Master class)

Cusatura cu margele liniara (Master class)

Sanatate si spor la cat mai multe lucrari frumoase!