In zilele noastre tineretea a devenit un cult, iar batranii adesea sunt ridiculizati, luati in bataie de joc, tinerii au inceput sa fie ingroziti de batranete. Poate ati auzit si voi adesea vorbe de acest fel:

-Ma ingrozeste gandul ca peste vreo 15 ani voi avea deja 40 de ani!

-De ce?

– Ce nu-i de inteles? La patruzeci de ani, o femeie devine batrana. Alta zice:

– Vreau sa mor tanara!

– Esti nebuna?

– Da, mai bine sa nu traiasc decat sa fiu batrana.

Gherontissa – icoana facatoare de minuni de la Manastirea Pantocrator

Si totusi, in ciuda temerilor si primelor riduri, limita de varsta se apropie imperceptibil, dar inexorabil. Deci, ce este batranetea, este intr-adevar un lucru rau? De ce Dumnezeu a permis oamenilor sa se ramoleasca, sa-si piarda de la an la an, sanatatea si puterea? In Ortodoxie, exista o atitudine foarte speciala pentru batranete, ea nu este perceput ca fiind rea, ci ca o indurare, in cazul in care numai ea nu poarta incarcatura tineretii fara griji si erori fatale. Dar, chiar si in asa caz, batranetea iti ofera o sansa sa te pocaiesti pentru greseli si sa-ti pregatesti sufletul pentru trecerea in nefiinta.

Si totusi, cine ne va sustine si intari in timpul anilor batranetii inevitabile, daca vom avea norocul sa ajugem la ea?

In manastirea Pantokrator de pe Muntele Athos este o icoana a Maicii Domnului, numita „Gherontissa”, adica „Stareta”. Pe icoana Maica Domnului este infatisata de inaltime completa fara Pruncul Divin, avand completitudinea femeii in varsta.

In timpul invaziei turcesti pe Sfantul Munte haina bogata de pe icoana a fost rupta, iar chipul ei aruncat intr-o fantana. Cu toate acestea, pentru acest lucru talharii profanatori au fost pedepsiti cu orbire. Recunoscand judecata Domnului, ei au ramas in urma trupele sale si raniti, in zdrente mergeau spre casa, vorbind peste tot despre ce s-a intamplat. Mai mult de o suta de ani a stat chipul Maicii Doamnului in fantana, atunci cand calugarii s-au intors pe Munte au scos chipul de acolo, au fost surprinsi ca stralucirea culorilor sale n-a disparut nici dupa artat de mult timp cat a stat in apa.

Icoana este venerata in special de batranii piosi, dar mai mult de oamenii batrani si bolnavi, pentru ca o multime de vindecari au primit de la aceasta icoana sfanta, despre care spune numarul de povestiri, inscrise in viata icoanei. Iata o astfel de poveste:

Un batran pios, staretul manastirii, a avut o revelatie despre momentul mortii sale, si dorind inainte de plecare spre viata vesnica, sa ia parte la Sfanta Impartasanie, pentru ce a cerut unui preot, care slujea Liturghia in acea zi teribila si sfanta pentru el sa se grabeasca sa vina la el cu Daruri, dar preotul nu es grabea, fara sa stie motivele care justificau aceasta graba. Apoi, din icoana miraculoasa „Gherontissa”, care se afla in altar, el a auzit o voce formidabila a Maicii Domnului, care a poruncit-o sa se grabeascs sa-i ndeplineasca dorinta egumenului sau.

Sfanta icoana se praznuieste pe Muntele Athos la 4 aprilie. Aparatoare pentru toti pe lumea asta este Maica Domnului cea sfanta!