De curand am scris pe paginile noastre un articol despre cele mai scumpe covoare vandute vreodata in lume, covoare care au facut istorie si inca mai fac. Puteti citi textul integral AICI.  Astazi va oferim informatii despre al doilea covor vestit, lucrat in arta broderiei ZARDOZI (Zardoz sau Zar-douzi, o forma antica de arta a broderiei cu aur si ornamentatie cu margele, care isi are originea din Persia) si care s-a vandut la licitatie cu 2 322 500 $.  

Covorul II – „The Pearl сanopy of Baroda”

Baldachinul din perle Baroda creat in fostul Principat Baroda din India la comanda Maharajului local Gaekwad Khande Rao si, desi in exterior arata ca un covor rotund, este de fapt un baldachin rotund, un acoperamant cu o dimensiune de 120 cm in diametru, care a fost facut in acelasi timp, de catre aceeasi artisti, ca si partenerul sau vestit dreptunghiular Baroda – “The Pearl carpet of Baroda”. Poate si acest baldachin era destinat, de asemenea pentru Mecca, dar e posibil ca Maharajului Gaekwad Khande Rao sa-i fi fost jale sa se desparta de primul covor si sa ramana fara un astfel de lucru scump si frumos si atunci a mai comandat unul , la fel de frumos si deosebit, dar de dimensiuni mai mici. Istoria nu spune nimic despre asta.

La confectionarea lui s-au folosit de la 500 la 650 mii de perle naturale magnifice – „perle Basra”, prinse pe coastele Qatarului si in Bahrain, de la 350 la 400 de margele engleze din sticla (margele de sticla colorata), 200 de diamante si 700 de safire, smaralde si rubine.
In anul 2009-2010, „The Pearl canopy de Baroda” a fost expus la Muzeul Victoria and Albert din Londra (Marea Britanie). Vedeti mai multe fotografii despre aceste minunatii in GALERIE.