Decoupage volumetrice, aplicatie 3D, tablouri texturate, arta franceza … Toate aceste tipuri de „lucru cu hartia” pot fi numite cu un singur cuvant: papertol. Doar cu ceva ani in urma despre aceasta tehnica sau tehnologie care permite unei imagini sa treaca literalmente dincolo de granitele sale, chiar si in ziua de azi inca, la noi nu s-a auzit nimic. Chiar si in Europa au aflat despre asta abia in secolul al XVII-lea. Dar de unde a aparut arta taierii cu volum?

Tehnica crearii picturilor tridimensionale in stilul Papertol

Darul vine din Tara Soarelui Rasare, papertol a fost inventat in Japonia Antica. Acolo, ca si in China, cultul hartiei a existat tot timpul, asa ca strabunica aplicatiilor volumetrice poate fi socotita tehnica Origami – un fel arta decorativa a hartiei, care prin diverse aplicatii se pliaza. Ca sa dureze mai mult, sa nu se sfarame si sa nu-si piarda culoarea, sunt lacuite si apoi atarnate pe perete in cadre. Europenii au facut cunostinta cu aceasta arta de lucru texturata datorita marinarilor care au adus primele knock-down-uri asiatice.

Daca in secolul XX, cu aplicatiile texturate se ocupau in mare parte gospodinele si pensionarii pasionati de aplicatii, apoi astazi, in veacul XXI, productia in masa a facut ca aceasta arta sa fie accesibila pentru fiecare consumator.

Principalele mijloace expresive ale tehnici papertol sunt zonarea: fiecare imagine din hartie din aceasta tehnica are un fundal, prim-plan si o zona intermediara. Aceasta diviziune este foarte importanta, intrucat tocmai aceasta ofera imaginii volum si adancime. De exemplu, papertol „Fata in fluturi”. Golurile din set sunt taiate in parti separate in conformitate cu schema si asamblate intr-o imagine conform principiului „de la generale la privat, de la fond – la decor”. Inainte de lipirea finala, este important sa probati imaginea „pe uscat” si sa va asigurati ca totul este corect, si doar apoi sa o fixati cu pnza cu clei pe ambele parti. Deci, trecem de la mare la mic. De exemplu aveti in kit o casa, pe conturul general al casei este suprapusa pe fundal si o usa, o fereastra, o cornisa, o teava si iin final iarba din curte si un fluture pe floare. Pentru ca fiecare detaliu sa para o continuare naturala a imaginii, este important ca marginile sale sa fei vopsite corect dupa culoarea markerului si la finalizarea ansamblului, puneti accentele cu lac lucios pe baza de apa.

Un album cu astfel de kituri de lucru in stilul Papertol vedeti AICI ! Mai multe despre aceasta tehnica in articolele urmatoare.