Broderia cu margele este foarte populara printre mesteritele la cusut. Cu margele se brodeaza tablouri, prosoape, articole de imbracaminte si incataminte. Dar, un loc special la broderite il ocupa icoanele cu margele, pe care privindu-le se opreste inima de la frumusetea lor nepamanteasca.

Astazi vom scrie despre o icoana aparte, aparuta de curand in vanzare – icoana Maicii Domnului din Tikhvin.

Icoana are dimensiune 19x24cm, se brodeaza pe randuri sau „pas inapoi”. Revenim cu un articol pentru cei care nu cunosc tehnica de cusut. Setul contine: – Baza pentru broderie cu margele in tehnica „pas inapoi”, margele cehe de la Preciosa, ac si ata speciala pentru broderie cu margele, truntsal 1,5 mm, aur si argint. Iata aici ne oprim pentru o lamurire, ce este si ce inseamna „truntsal”? Am cautat pe internet, am cautat dupa poze, nu am gasit nimic in limba romana, s-ar parea ca mesteritele nostre nu folosesc asa ceva… Deci, truntsalul este – Gimp sau Trunca, care de fapt este un fir de metal fatetat pentru broderii din sarma plata (cupru), rasucita intr-o spirala pentagonala.

Lucrul cu astfel de material este clasificat ca „dificil!”

Acum lasam deoparte partea tehnica si trecem la cea spirituala, care este istoria icoanei Maicii Domnului din Tikhvin, icoana numita Blachernitissa?

Una dintre cele mai venerate icoane din Rusia. Se crede ca aceasta imagine a fost creata de Sfantul Evanghelist Luca in timpul vietii Fecioarei Maria. Pana in secolul al XIV-lea, icoana era se afla la Constantinopol, pana cand in anul 1383 a disparut brusc din Biserica Sfanta Maria din Blachernae, sanctuarul cel mai sfant din Constantinopol. Potrivit cronicilor, in acelasi an in Rusia, icoana a aparut in fata pescarilor de pe Lacul Ladoga, langa orasul Tikhvin. In cronicile antice se descrie cum in 1383 peste apele lacului intr-o lumina radianta a aparut o icoana a Maicii Domnului cu Isus copil in bratele ei, purtat de o forta necunoscuta prin aer. De cateva ori icoana se atingea de pamant, dar dupa ce incepea construirea unei biserici in acel loc, icoana se misca din nou in mod miraculos pana cand s-a oprit intr-un loc mlastinos langa Tikhvin. Cu bucurie, oamenii s-au apucat de construirea bisericii pentru sederea icoanei MD. Ulterior, in acest loc a fost construita o biserica de piatra, iar apoi a fost construita Manastirea in cinstea Maicii Domnului din Tikhvin.

Wikipedia insa ne spune alta istorie: Icoana Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, presupusa icoana Blachernitissa / Vlachernítissa* (Theotokos), donata de Leon I, care a supravietuit, in mod misterios, incendiilor, pentru a fi transferata la Muntele Athos, iar apoi la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Kremlinul din Moscova. In prezent se afla la Galeria Tretiakov din Moscova.

Fecioara Hodegetria: Alta icoana celebra venerata la Constantinopol, ea ar fi fost pictata de Sfantul Evanghelist Luca. Fecioara Maria este reprezentata in picioare tinandu-l pe Pruncul Isus, pe bratul stang. Sfanta Fecioara conduce, arata drumul, potrivit etimologiei cuvantului.

Un ALBUM cu astfel de icoane care pot fi comandate pentru cusut este la dispozitia dumneavoastra AICI !