Despre broderia Hardanger: ”Broderia Hardanger sau “Hardangersøm” este o tehnica de broderie lucrata in mod traditional cu fir alb pe panza alba tesuta, folosind fire numarate si tehnica de lucru a firelor trase. Este deseori numita si broderia alba (whitework)” am mai scris pe paginile noastre. Despre istoria si provenienta acestei tehnici de broderie puteti citi AICI.

Am inceput si un curs de lectii de broderie in aceasta tehnica de lucru, cititi aici prima LECTIE.

Lectii de broderie: Hardanger, lectia II

 7. Adesea broderia in tehnica Hardanger se completeaza cu motive in forma de mici „stele”:  grupurile de cusaturi sunt facute dintr-un singur punct in directii diferite peste doua fire din panza. Fiecare grup de cusaturi este format din cusatura dreapta medie si doua cusaturi oblice, cusute pe fiecare parte ale celei drepte. In cazul cand mai adaugati de fiecare parte cate o cusatura intre cusaturile drepte si cele oblice „steaua” va arata mult mai ”implinita”.

8. Cusaturile satinate (punctele intinse) de diferite lungimi, aranjate in raport cu cea medie si mai lunga in forma simetrica, vor forma un triunghi simetric.

 9. Cusand patru triunghiuri cu varful spre exterior se poate forma un patrat cu mijlocul gol.

10. Din aceleasi patru triunghiuri, dar cusute cu varful spre interior, vom primi un patrat complet umplut cu cusaturi satinate.

 11. Desenul in forma de romb sau cu alte cuvinte, motivul „diamant”, este foarte simplu de facut cu cusaturi satinate de lungimi diferite, cum foarte usor puteti vedea in imaginile de mai jos.

 12. Folosind aceste motive „diamant” se poate coase si un desen mult mai complex.

Inainte de trece la urmatoareia etapa a broderiei cu cusaturi satinate, dublate pe fata-verso, cusaturile prevazute in desen trebuie terminate.

Va urma LECTIA III.