Despre tehnica de broderie Hardanger am mai scris, puteti citi AICI.  Aceasta tehnica nu si-a pierdut nici astazi din popularitatea sa, din acest motiv am publicat si cateva lectii de broderie cu aceasta tehnica: Lectia I si Lectia II.

Astazi urmeaza Lectia III – Scoaterea firelor din tesatura pentru a obtine o plasa din fire.

13. Dupa ce ati terminat cusaturile satinate (punctele intinse) pe o portiune de panza in conformitate cu desenul ales, sunteti gata pentru a elimina firele izolate din mijlocul conturului cusut. Regula de baza: firele sunt taiate numai in zonele alaturate cusaturilor, pe portiunea de tesatura unde nu exista cusaturi firele raman neatinse. Firele de-a lungul marginilor cusute se taie aproape de cusatura (vedeti zonele luminoase din primul desen), apoi se trag usor cu penseta. Firele ramase formeaza o plasa.
Efectuarea coloanelor. Filamentele care formeaza plasa se cos, se intaresc (batucesc, surfileaza) cu o ata mai sibtire cu puncte de cordon: cu fire pentru broderie se efectuiaza coloane simple, batucind firele plasei cu firul de lucru, in coloane dublu batucite sau coloane, imprejmuite cu cusaturi de umplutura.

14. Cel mai simplu mod: firele din plasa se surfileaza cu ata de lucru, efectuand pe fiecare coloana acelasi numar de cusaturi dens adiacente – piloni surfilati.

15. Piloni dublu surfilati: grila de fire a plasei se imparte in doua parti egale de fire si fiecare grup separat de fire se intareste cu acelasi numar de cusaturi pentru ambele grupuri pe fiecare coloana.

16. Pilonii batuciti cu cusaturi de umplutura, (cusatura de implutura dublu surfilata): acul se scoate intre firele din mijlocul grilei si miscandu-se in ordinea – de sus in jos si de jos in sus, de fiecare data impungand acul in mijlocul grilei intre fire, executati batucirea de umplutura dubla a pilonilor.

17. Pilonii batuciti cu cusaturi de umplutura dublu surfilate cu coloane cu Pico bilateral: intre cusaturile de umplutura cu care se batucesc firele plasei pe ambele parti ale coloanei in mijlocul ei se face o bucla din cusatura in forma de lantisor (un Pico).

18. Bucla o strangeti usor si continuati cu cusaturi de umplutira pana la locul de executare a urmatorului Pico. Are un aspect decorativ acest Pico, situat in mijlocul coloanelor din plasa.

19. Batucind firele plasei cum se arata in ultima fotografie de acset fel, puteti obtine un „pătrat” format din coloane dublu surfilate, ”inscris” in rombu, „diamantul” brodat cu cusaturi satinate (puncte intinse) – o tehnica frecvent intalnita la modelelor cu astfel de desene. Broderia poate fi suplimentata cu alte desene ajurate, de exemplu „Greerul”, care sunt realizate simultan cu cusaturile de batucire a plasei.

Urmeaza LECTIA IV.