In prezent, exista o gama larga de fire metalice pentru iubitorii de broderie in cruce. Noi va vom spune la ce ar trebui sa acordati atentie si care este cel mai bun mod de utilizare a acestor fire speciale.
Pentru o lunga perioada de timp, broderiile cu fire metalice decorau doar imbracamintea regilor si preotilor. Initial, firele metalice erau facute din metale pretioase (aur si argint), stampilate in fasii subtiri si apoi impachetate in jurul unui fir de matase. Evident astfel de filamente erau foarte scumpe si erau accesibile doar oamenilor bogati, dar tehnologia moderna permite crearea firelor metalice, folosind poliesterul, fapt care a deschis lumea broderiei cu fire metalizate pentru toti. Cele mai cunoscute firme producatoare de fire metalice sunt: DMC, Kreinik, Anchor Lame, Madeira, Rainbow Gallery.

BR114 Icon of the Mother of God in Jerusalem

Cum sa alegi

Vizita pentru cumparaturi la o mercerie probabil va poate pune in incurcatura, deoarece veti fi nevoiti de a alege dintr-o gama foarte mare de fire metalice.

Firele mouline metalice pot fi divizibile si indivizibile, asta este – prima alegere ce va trebui facuta. Firul divizibil pot fi impartit in mai multe fire ca si firele dintr-o jurubita de mouline obisnuita, astfel incat sa puteti utiliza un singur fir, sau cateva fire, sau sa le combinati intre ele dupa culori sau cu un fir de mouline de bumbac.
O gama larga de fire metalice va da posibilitatea de a le combina intre ele, dar si va asigura posibilitati nelimitate pentru creativitate. Cand selectati firele trebuie tinut minte faptul ca firul ar trebui sa alunece usor prin gaurile din tesatura. Poate fi util de a experimenta cu ajutorul diferitor fire pe diferite tesuturi, in scopul de a intelege care optiune este cea mai buna, si, in acelasi timp, pentru a vedea ce efecte puteti crea.
Secretul este de a gasi un raport de filamente, care ar permite evidentierea unei parti din broderie, fara a diminua efectul imaginii de ansamblu. Ajutorul vanzatorului  poate fi util pentru alegerea firelor pentru munca voastra.

Cum se lucreaza cu firele metalice

Firele metalice sunt foarte potrivite pentru a coase cruciulite – ele pot fi utilizate singure sau in combinatie cu alte fire pentru broderie (de exemplu, mouline de bumbac). Ele pot fi destul de alunecoase si, prin urmare, este nevoie inainte de a incepe cusutul de fixat firul pe ac.

1. Daca trebuie sa brodati cu un numar par de fire, atunci se ia jumatate din numarul necesar din fire, puneti firele in doua si treceti bucla prin urechea acului. Apoi trageti bucla peste ac si trageti capatul firelor pentru a le fixa. Veti avea nevoie de doar jumatate din numarul necesar de fire, deoarece numarul lor se dubleaza in ac.
… Sau, daca firul nu este prea lung, faceti un nod pe urechea acului, pentru a fixa firul atunci cand coaseti. Daca se cere sa coaseti in 2 fire, apoi fiecare parte a crucii o brodati de doua ori.

2. „Firele metalice amestecate”  sunt special concepute pentru amestecarea cu fire de bumbac conventionale. Deoarece aceste fire sunt foarte subtiri, ar trebui sa utilizati pentru coasere numarul standard de fire plus firul metalic pentru a adauga  o „scanteie” broderiei. Noi credem ca o combinatie de 2 fire de bumbac + 2 fire metalice da cele mai bune rezultate.

3. In timpul cusutului firul de brodat poate aluneca usor din fixarea lui. Pentru a preveni acest lucru, puteti utiliza urmatoarea metoda: faceti un nod la capatul firului pe partea din fata a broderiei la 1-2 cm de la prima cruce cu fire metalice si pe verso scoateti firul unde aveti nevoie. Brodati pana ce sfarsitul firului va fi montat in siguranta cu cusaturile de asupra lui, , iar apoi taieti  nodul.

4. Cruciulitele cusute cu fire matalice par a fi mai precise atunci cand firele stau paralel fara sa fie rasucite. Pentru a obtine acest lucru este bine de utilizat tehnica  „railroading» – acul, ca de obicei, il scoateti in partea din fata; apoi firul se intinde pe linia urmatoarei cusaturi, fixand-o cu degetul putin mai departe de punctul in care vom impunge acul, iar apoi treceti acul printre fire; astfel ambele fire stau paralel.

5. A desprinde cateva fire separate din jurubita este destul de usor. Se taie lungimea dorita a firului si se trage in directii diferite numarul dorit de fire.

Cum se spala firele metalice

Cele mai multe fire metalice folosite pentru cruciulite, pot fi spalate manual, dar este de dorit in prealabil sa verificati aceasta informatie pe ambalaj. Se spala broderia la 30 ° C, folosind detergent lichid conceput pentru panza de cusut.
Clatiti temeinic panza si inveliti-o intr-un prosop pentru a elimina excesul de umiditate din broderie. A se usca departe de sursele de caldura. De calcat este mai bine prin tifon cu un fier nu foarte fierbinte (temperatura inalta poate topi firele metalice).

In acest articol frumos si complet ne-am dori sa mai adaugam un singur lucru – in lucrul cu aceste fire specifice lama foarfecelor devine foarte repede boanta.  Din acest motiv este necesar sa se aloce o pereche de foarfece separata pentru lucrul cu aceste fire. Si, in general, de cat de multe foarfece ai nevoie in broderie? Noi deja stim raspunsul – informatia o gasim in articolul:  „Foarfecele”