Broderia cu panglici (Ribbons embroidery) – acum o forma foarte populara de lucru manual. Puteti broda cu panglici cutii si imagini, prosoape, paturi si perne, genti, huse pentru telefoane mobile si palarii, ceasuri, haine si incaltaminte. Cu modele din panglici puteti decora un pulover tricotat sau gulerul inei jachete simple, sa adaugati un ”vino in coace” la o rochie de seara sau sa brodati cu flori pantofii din piele de caprioara. Dupa ce veti invata sa brodati cu panglici, va puteti imbunatati  imaginea cu lucrari unice si sa dati o nota de originalitate si rafinament mediului de acasa.

Inainte de a incepe sa brodati, aveti nevoie de a intelege tipurile de baza de materiale si cusaturi.

Ghergheful. La brodatul cu panglici fara gherghef nu se poate. In cazul cand materialul este intins bine pe cerc, este mai usor pe el sa intindeti panglica si sa efectuati cusaturi uniforme bine intinse. Este la fel de important sa alegeti marimea corecta a gherghefului sau cercului de brodat. Schema broderie ar trebui sa fie plasata in intregime in cercul de brodat sau gherghef, deoarece rearanjarea cercului nu este recomandata ca sa nu distorsioneze piesele deja brodate.Un gherghef cu suport este si mai recomandabil, deaorece el va va face munca mult mai usoara, veti putea lucra la broderie cu ambele maini, pentru a putea indrepta corect panglicile.

Panza. A broda cu panglici  se poate pe o varietate de tesaturi, principalul lucru este ca panza sa nu fie prea dura ca sa nu strice panglicile la trecerea lor prin panza prea tare sau zgrunturoasa. De obicei in seturi este folosita gabardina de inalta calitate. Aceasta este o tesatura destul de densa pentru ca panglica cusuta sa nu atarne, dar panglica cu acul trece prin tesatura fara dificultate. Fondul si schema sunt deja imprimate pe material. Semnele clare si usor de deslusit ale schemei va vor face procesul de lucru simplu si rapid.

Fire si margele. Pentru decor pot fi la fel folosite firele mouline si margelutele. In unele cazuri, mijlocul florilor cusut cu panglici poate parea necizelat – in acest caz, panglica poate fi inlocuita de un fir de mouline sau margele. Tulpinile de flori si spicele, de asemenea, mai bine arata brodate cu fire mouline cu cusatura in ”punct de ramurica”.

Panglici. In comert sunt disponibile panglici de culori si dimensiuni diferite.Fiecare firma producatoare de seturi cu panglici foloseste panglici de diferite latimi  din satin sau sintetice. Cel mai des sunt folosite dimensiunile: 3 mm, 6 mm, 12 mm si 25 mm. Panglicile sintetice mai putin elastice decat cele de matase. Broderia cu cele de matase arata luminos si cu volum. Broderiile cu panglici din satin sau matase pot fi calcate, spalate, iar in timp isi pastreaza forma lor si culoarea.

Alte articole despre broderia cu panglici, tipuri cusaturi si tot ce tine de cusutul cu panglici:

Broderia cu panglici – tehnici de cusut;

Broderia cu panglici – tehnici de cusut (I);

Broderia cu panglici – tehnici de cusut (II);

Broderia cu panglici – tehnici de cusut (III);

Broderia cu panglici – tehnici de cusut (IV);

Ingrijirea adecvata a broderiilor cusute cu panglici

mure de padure

Broderia cu panglici – tehnici de cusut