Cusatura cu margele liniara (Linear beadwork (monastery seam) sau cusatura simpla monahala.
Cusatura cu margele liniara sau cum i se mai zice (cusatura simpla monahala) – probabil este tehnica cea mai accesibila si mai bine-cunoscuta tehnica de broderie cu margelute.

Cusatura cu margele liniara este de obicei utilizata la modelele de broderie, care sunt in randuri, unde fiecare simbol corespunde unei margele de anumita culoare. Margelutele sunt cusute pe material in randuri regulate, cu cusaturi oblice de jumatate-cruce. Incercati sa introduceti si sa scoateti acul exact in punctele negre din colturile ovale ale desenului de pe diagrama. In asa fel, toate margelutele se vor aseza in acelasi unghi si broderia va arata mai ordonat.

Puneti ata in ac, fixati printr-un nod firul pe partea inferioara a broderiei. Scoateti acul pe partea din fata, luati pe ac o margeluta si faceti o cusatura diagonala. Cusatura este similara ca design cu primul rand al unei cusaturi in cruce (exact cum se vade in forografia de mai jos). Scoateti acul pe partea verso a broderiei, faceti o cusatura verticala exact ca la coaserea unei semicruci.

Urmand acesti pasi, pe fata broderiei se vor alinia cusaturi diagonale cu margelute insirate pe ele, si pe partea verso a broderiei un sir de cusaturi verticale. Pentru siguranta, prima si ultima margeluta din rans se coase de doua ori. Incercati sa trageti firul suficient de bine pentru ca margelutele sa nu atarne. Atunci cand un rand al broderiei este terminat, treceti pur si simplu la randul urmator fara a taia firul.

La folosirea trehnicii cu cusaturi calculate broderia de obicei se coase in randuri orizontale (fotografia doi), cusand margelute de culori diferite in acelasi rand si cu acelasi fir in functie de schema desenului. Firul trebuie sa fie ales de o culoare cu desenul. Nu trageti pe verso firul la distante mari. Firul se poate indinde si margelele vor atarna. Faceti cateva copci fara urme, daca este necesar, si continuati mai departe dupa modelul broderiei. Alte articole la tema cusutul cu margele (beadwork):

Broderia cu margele (beadwork)

Materiale si instrumente pentru beadwork

Cum coasem cu margele?

Alte cusaturi cu margele (beadwork)

Cusatura cu margele curbata (Master class)

Cusutul cu pietre si margele decorative (Master class)

Peisaj