O patura cusuta (brodata)? De ce nu?
Paturi, afghani si altele
Sa recunoastem – astazi un cadou original brodat este o raritate mai ceva ca un elefant roz. ” Eu sunt mare”, se aud zvonurile de la un nepot despre un alt metru. „Nu am niciun perete liber penru a atarna toate goblenele”, – suspina sora. „Un nou semn de carte?” -se citeste nemultumirea in ochii matusii.
Da, multe dintre rudele si prietenii nostri, imbibati cu rezultatelele hobby-ul nostru, sunt bucurosi sa se bucure de un cadou brodat, dar utilitatea lui… Veti fi de acord – ceea ce pare frumos si acceptabil in interierul nostru de multe ori nu se potriveste sau nu-i place viitoarei gazde si putini dintre oameni poseda talentul la design perfect.
In cautarea unui raspuns la intrebarea clasica „Cine este de vina”? si „Ce sa fac?” , mi-a venit o idee noua … o paturica brodata. Sa vedem ce poate iesi din asta si cu ce se mananca?
1. Ce cauta afghanul aici?
Atotstiutoarea – Wikipedia explica: „Patura este o tesatura dreptunghiulara (deasa si groasa), care serveste la invelit. Poate fi confectionata din lana, bumbac, fire sintetice. Cel mai des este folosita drept plapuma. Paturile mai sunt folosite la picnicuri si la plaja. Cu paturile groase se poate stinge focul”. Din ce cauza i se mai zice Afghan? Dintr-un trivial motiv – in engleza afghan – este aceleasi prietena patura. Asa ca, daca in magazinul on-line englez -ati vazut denumirea Afghans – indreptati-va indrazneat incolo- este exact ceea ce cautati! In acest departament se vand elementele de baza pentru a coase o patura brodata. Pentru a va face o idee despre panza folosita pentru astfel de broderii consultati pagina noastra AICI! Ce altfel de desene puteti folosi vedeti AICI!
Notificari: Avand in vedere experienta mea, nu am incercat sa cuprind necuprinsul, astfel incat acest articol va va vorbi doar despre paturi efectuate pe aceasta baza. Mai multe modele de paturi pentru copii sunt vandute, de obicei, deja cu modelul tiparite, si, prin urmare, ele nu dau spatiu pentru creativitatea si teme noi.
2. Cum sa alegi o patura?
Primul lucru pe care il vedeti atunci cand deschideti pagina cu paturi – diversitatea lor.
– Ce dimensiuni sa alegi?
– Ce tip de tesatura sa aleg – in, poliacril, bumbac?
– Sa cosi pe panza Aida sau panza neteda?
– Va fi panza de baza impartita in patrate sau mai comoda este panza cu baza, care au locul marcat pentru motivul central?
– Si dosul – sa-l cosi ideal, faci cruce dubla fata-verso sau brodezi cruce simpla apoi pui patura pe captuseala?
Se umfla capul ….
Pentru a nu ne inneca intr-o mare de alegeri – sa incercam sa rezolvam problemele pas cu pas.
Aceasta este dimensiunea noastra!
Este simplu de a vedea ca paturile sunt disponibile in diverse dimensiuni – de la relativ mici ( 70-115 cm ) la mare ( 120-150 cm ).
Cum sa alegem dimensiunea potrivita?
Pentru inceput ar fi nevoie de definit pentru cine vrem sa brodam patura? Tatei? Unui copil ? Prietenei?
De acest lucru va depinde si alegerea noastra – o patura mare pur si simplu este periculoasa pentru un copil mic, pe cand pentru parinti paturica mica i-ar ajuta numai sa acopere picioarele.
O mare diversitate pe tesaturi!
Utilizatorul final – dupa vorba americanului – ne ajuta pentru alegerea naturala.
Paturica unui copil este recomandat de a o coase din materiale naturale, pentru a nu provoca alergii, iritatii sau fileuri de caldura pe pielea delicata a copilului – deorece obiectul va fi folosit ca o patura, o perna si o jucarie preferata, in acelasi timp.
In acelas fel procedam si la alegerea firelor – copiilor ( in special sugarilor ) sunt potrivite doar firele calitative ( cum ar fi DMC si Anchor ) – pentru a rezista cu succes la iesirea dintilor, la manutele care umbla peste tot prin lume si spalarile frecvente ( foarte frecvente ). Pentru destinatarii adulti se poate broda pe orice material, apoi patura poate fi captusita cu tesatura din bumbac, lana sau in. Tesatura din in arata spectaculos in special datorita elegantei sale de „natural”, dar are un dezavantaj major – se sifoneaza chiar mai puternic decat bumbacul.
Notificari: Pentru fiica mea am cucut o paturica pe fir de bumbac si cu fire mouline DMC, apoi i-am pus captuseala alba tot din bumbac. Dupa aproape 5 ani de utilizare zi de zi ( si inca ce utilizare! ) caci si pana azi nu ne culcam decat cu preferata paturica, nici o cruce nu s-a destramat, si nici un fir nu s-a decolorat.
Panza AIDA sau panza de brodat neteda?
Paturilecu baza se gasesc de obicei pe panza Aida sau panza de brodat neteda. Aici va trebui sa decideti voi ce fel de panza luati – care este mai mult pe placul vostru. Personal am vazut kituri pentru paturica pe panza Aida cu numarul folosit 14 sau 18, dar exista si de dimensiunea 16 sau 25.
Acelasi lucru se poate spune relativ si despre culoarea paturei- cele mai des intalnite culori la aceste produse – sunt culorile deschise, culori neutre ( alb , bej ), dar sunt albastre, negre, verzi…
Notificari: Cu cat culoarea tesaturii este mai deschisa – cu atat va fi mai usor de cusut. O atentie deosebita cere descrierea modelului paturicai- exista sau nu intre patratele paturei bucati cusute si ce culoare au.
Patratele si patratelele
Daca ne-am lamurit cu panza, ramane sa ne lamurim si cu patratele ce trebuie cusute. Impartirea paturei pe patrate – la fel poate fi diferita. Care este mai buna? Sa ne clarificam!
1. Patura este total impartita in patrate
Toata paturicea este impartita in patrate de o oarecare marime. Fiecare patrat este despartit de celalalt printr-o bordura (ingusta sau lata, de aceiasi culoare sau in alt ton). In asa caz in fiecare din patrate se coase un desen aparte dar din aceiasi tematica – spre exemplu, marea, jungla sau omuleti de zapada.
Beneficiu: foarte comod de ales scheme mici la aceiasi tema practic de la orice producator sau designer.
Minus: marimea fiecarui desen este definita de marimea patratului. In plus, daca nu cosi toate patratele, dar numai unele, patura va parea neterminata.
2. Patura cu motiv central
Pe perimetrul paturei – bordura din patrate de aceiasi marime, la mijloc – spatiu gol pentru un desen central.
Beneficiu: iata unde poti da liber imaginatiei! Doresti – poti coase numai centrul, lasand bordura goala, vrei cosi si una si alta. Puteti lua combinatii gandite pentru paturi (una din cele interesante mi s-au parut cele de la Stoney Creek), dar puteti alege si personal motivele.
Minus: se cere foarte bine de calculat centrul desenului – este de evitat cazul cand la mijlocul lucrului descoperi ca de fapt centrul broderiei „a lunecat” spre un colt sau altul.
Notificari: (va soptesc incet la ureche) Imi plac la nebunie paturile cu motiv central. Aici poti inventa si folosi diferite desene si face combinatii dupa cum te taie capul si in dependenta pentru cine cosi paturica!
Da, verso…
Da, verso – durerea noastra vesnica, cu atat mai mult in lucrurile pe care le folosesti zilnic. Parerea mea – o patura trebuie sa reziste folosintei ani de zile – acest lucru inseamna multiple spalari, din aceasta cauza este mai bine sa pui paturei o captuseala, in asa mod vei ocroti patura de uzarea si ruperea atelor pe verso.
Notificari: in majoritatea cazurilor ( mai ales la maturi ) anume verso are cel mai mare contact cu corpul, din aceasta cauza este bine sa fie moale si placuta la atingere – cine este cel care nu stie cum te poate innebuni un nod la patura… Dar cand ele sunt cu sutele?!…
3. Desene pentru paturi
Dupa cum am vazut, desenele pentru paturi se pot alege personal, sau le poti lua de la un designer specializat. Momentele cruciale in ambele cazuri ar fi:
– sa verificati daca desenul ales se potriveste cu dimensiunea paturei.
– minutios insemnati toate locurile ce trebuie cusute.
– daca patura este cu desen central si inscriptie, verificati ca centrul inscriptiei sa coresponda cu centrul desenului.
Notificari: din exemplu propriu am inteles cat de mult inseamna calculele si masuratorile de la inceput, atunci cand o buburuza s-a dovedit a fi de 2 ori mai mica decat se credea. Studierea mai aprofundata a aratat ca patura era cusuta pe alt tip de panza – asa ca cititi bine instructiunile…
4. Timpul, evenimentele, oamenii
Ca si toate celelalte cadouri, o patura se coase pentru un eveniment anume sau o data – nasterea copilului, jubileu, nunta… In cat timp poti coase o patura? Oh, lung timp! Se poate coase si in cateva luni, pana la un an, si mai mult. Ceea ce vreau sa va spun ca acesta munca trebuie inceputa cu multtttt timp inaintea evenimentului, foarte mult timp!
Notificari: Cu paturica petru un nou nascut te descurci mai repejor. Eu am cusut-o cam in 5 luni. Pentru cele mari nici nu vreau sa-mi amintesc – pe toate le-am cadonat cu mare intarziere. Unica placere a fost – au fost primite tot cu o mare bucurie!
5. Post scriptum
Da, coaserea unei paturi – este un proiect remarcabil. Este de mentionat si faptul, ca asa cadou poate costa mai mult decat orice super kit, inramat in cea mai scumpa bagheta! Dar si cata bucurie sa stii, ca lucrul tau zilnic aduce bucurii si incalzeste pe cineva drag, poate chiar si inima lui.