Oamenii de langa noi – Diana Ciobanu
Dupa cum ne-am propus cu ceva timp in urma azi va facem cunostinta cu o alta Doamna, pasionata de frumos, de traditii si de arta lucrului manual – Diana Ciobanu. Frumoasa, eleganta, mereu cu acul in mana, daca te-ai nimerit din intamplare la un targ de mestesuguri, la o expozitie sau concurs de obiecte artizanale nu ai cum trece pe alaturi fara s-o observi, caci langa panoul ei cu obiecte spre vanzare: ii si bijuterii, confectionate manual cu broderie din semnele traditionale pastrate de-a lungul timpului de neamul nostru sau inspirate din natura ce ne inconjoara, Diana face si un curs de cusut II. Asa ne-am cunoscut, la o sezatoare in harmalaia unei expozitii. Chiar daca citisem foarte mult despre costumul nostru traditional si sunt destul de avansata in ale brodatului, explicatiile Dianei iti dau increderea ca totul e posibil, doar sa vrei. Cheite, sabac, brezarau, altita, pava… nu mai par niste ciudatenii din domeniul „sience fiction”, adica de domeniul stiintifico-fantastic.
Diana Ciobanu – mester popular si restaurator la Muzeul de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau, este omul care readuce la viata frumusetea traditiilor, prin restaurarea costumelor neamului nostru lasate mostenire.
Viata cateodata iti arata alt drum, pe care sa mergi, decat cel ales de tine. Daca iti urmezi visul si indemnul inimii reusesti! Este si cazul Dianei, care la varsta de 34 ani are in spate o facultate de limbi straine, o frumoasa familie cu 2 copii, insa drumul ei in viata nu a fost definit de facultatea la care si-a facut studiile, ci de dragostea pentru frumos si creatie. Astfel, acum este restaurator de textile la Muzeul de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau, si mester popular. Pasiunea sa pentru lucru manual, nevoia de a se exprima prin desen, broderie si creatie i-a deschis noi orizonturi si viata ei s-a indreptat pe alt fagas. Cea mai preferata lucrare a ei este o camasa reconstituita de la muzeul de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau. O camasa de aproximativ 100 ani, brodata cu multa migala in tehnica ajur si sabac, precum si cu mergele tesute in panza. „Inveti multe lucruri noi, cand faci o astfel de lucrare, studiind tehnica in care este realizata, te perfectionezi si tu odata cu munca. Apreciez mult lucrurile care te invata ceva nou. Desi aceasta camasa a fost restaurata in aproximativ 6 luni, munca la ea mi-a adus multa satisfactie profesionala” – spune Diana.
De cativa ani buni este pasionata de portul traditional. Ii place mult sa experimenteze mai multe tehnici de broderie, asa a ajuns sa confectioneze ii, braie, bijuterii si multe altele. Pentru a creea o colectie de ii este nevoie de foarte mult timp, deoarece lucreaza singura la realizarea lor. Durata timpului pentru confectionarea unei ii traditionale poate fi diferita, in dependenta de complexitatea modelului, intre doua si trei luni. Inspiratia o gaseste in camasile vechi, cusute cu multa migala si talent si lasate mostenire de stramosii nostri si desigur la natura.
Diana ne spune: – „Bineinteles ca pe langa salvarea a tot ce tine de trecut si constituie tezaurul nostru, eu simt mereu nevoia de creatie, vreau sa creez ceva nou, interesant si aici gasesc foarte buna potrivire in combinatia dintre arhaic si modern”.
Ii plac provocarile, a invatat sa tese braie pentru a cunoaste si acest tip de mestesug, ca sa inteleaga cat de greu si migalos hobby si-a ales. O alta indeletnicire frumoasa sunt bijuteriile ei, si mai nou huse pentru telefoane mobile, aici ii place sa experimenteze, sa aplice broderia pe ceva, ce pare absolut imposibil de brodat. A brodat recent si un portcard cu baza metalica, in asa fel isi satisface dorinta de a crea de fiecare data ceva nou, fara sa repete la nesfarsit aceiasi lucrare.
Diana Ciobanu pe baza de voluntariat impartaseste tot ce stie cu doritorii de a invata arta creatiei si coaserii costumului traditional la sezatorile organizare de ea. Pentru a-si promova lucrarile sale a fondat proiectul „Artizanat-Chisinau” si grupul – „Sezatoare Chisinau” unde puteti vedea si comanda tot ce este facut manual de catre ea.
Iile cusute de Diana Ciobanu le puteti vedea in ALBUMUL de aici. Bijuteriile realizate cu broderie manuala, martisoare, huse pentru telefon modil si alte ciudatenii marca Diana Ciobanu vedeti in GALERIA foto.