Simbolistica culorilor – prima parte
Simbolistica culorilor este una din puterile Universului cromatic. Din toate timpurile obiectele au primit asocieri cromatice din partea oamenilor si culorile au primit o asociere cu aspectul uman. Cele sapre culori ale curcubeului, sapte note muzicale, sapte ceruri, sapte planete, sapte zile ale saptamanii ne arata ca toate sunt elemente universal-umane.
Sa vedem mai jos semnificatia simbolica ale celor sapte culori esentiale.
Negru (BLACK)
Negru – este ceva special. Daca vorbim despre caracteristicile psihologice ale perceptiei umane a diferitor culori, despre culoarea neagra exista o necesitate de a vorbi separat. Caracteristica principala a culorii negre – aceasta culoare, care efectiv absoarbe toate culorile, este o sinteza a tuturor culorilor, iar acest fapt da culorii negre o putere speciala, magica, o capacitate de dominatie si putere agresiva. O persoana, care prefera negru sau gri tuturor culorilor, monocromul, in conformitate cu parerea psihologilor are probleme cu perceptia mediului inconjurator, este afectata de conflicte sau supratensiune, este nefericita si cauta puterea, dar constata idealurile sale de neatins.
Pe un fond negru se priveste exceptional orice combinatie de culori, culorile arata mai luminoase decat pe un fundal alb. Eleganta culorii negre poate indica de asemenea elitatea si unicitatea elementelor, si pentru a sublinia specificul sau de lux sau calitatea superioara a produselor pentru scopuri promotionale adesea folosesc o combinatie de negru cu rosu sau auriu.
Culoarea albastra este considerata cel mai adesea simbolul a tot ce este legat de spiritualitate. Amuletele de culoare albastra au darul de a anihila „privirile rele”. Multi oameni considera albastru culoarea lor preferata, si este cunoscut faptul ca majoritatea barbatilor prefera albastru. Culoarea albastra ii face pe oameni calmi si linistiti sufleteste, aceasta culoare este adesea descrisa ca fiind culoarea cea mai calma, senina, sigura, linistita si curata. Culoarea albastra poate fi la fel de usor si prietenoasa, precum si puternica si curajoasa. Acesta culoare este adesea folositala decorarea interioarelor de birouri, deoarece cercetarile moderne arata ca in zonele albastre se observa cea mai mare productivitate. Albastru – culoarea cerului, rece si linistitoare. Albastru sau albastru deschis asigura un somn bun si creeaza iluzia trecerii mai rapid a timpului, asa ca aceasta culoare este buna si pentru decorarea dormitorului sau camerei de recreere. Dar tineti minte: supraabundenta de albastru poate provoca o stare de spirit oprimanta!
Culoarea albastra cel mai putin capabila sa induca pofta de mancare. Aceasta proprietate al culorii albastre este utilizata pe scara larga in programele de pierdere in greutate. Ea este foarte rar gasita in produsele naturale, si, probabil, destul de greu va va fi sa numiti un produs alimentar de culoare albastra, cu exceptia fructelor de padure – afine si unor soiuri de prune. Oamenii intuitiv evita alimentele de culoare albastra, deoarece produsele stricate sau toxice de multe ori au tocmai aceasta tenta de albastru. Culoarea albastra, de asemenea, ajuta la reducerea temperaturii si scaderea frecvenței cardiace. Adesea albastru este respins de fumatori.
Albastrul este asociat cu apa, aerul – mare, cer – calmeaza, creeaza un sentiment de confort. Culoarea stabilitatii, satisfactiei. Simbolizeaza valorile eterne, gandirea profunda, atentia, contemplarea; simbolizeaza inaltime si profunzimea (sentiment de spatiu, de obicei albastru). Constanta, loialitate, dreptate, bunatate, pace.
Culoarea albastru pal in combinatie cu un roz deschis – o alegere excelenta pentru primele zile calde de primavara, iar culoarea albastru intens este mai potrivita pentru iarna rece. Culoarea albastra in combinatie cu verde ofera un, efect aproape de acuarela proaspata, dar daca doriti sa subliniati eleganta, adaugati la combinatie un pic de gri. Albastru ca cerul sau gri deschis de culoare albastrue, mai ales in combinatie cu un maro deschis neutru, cu bej sau bronz creeaza efectul de mediu curat si apropierea de natura. Combinatia dintre o culoare albastru intens cu galben stralucitor, portocaliu sau rosu este obligat sa atraga atentia prin contrastul puternic, o combinatie de albastru inchis cu alb creeaza un sentiment de puritate, prospetime si sinceritate.
TURQUOISE
Turcoazul este cea mai rece dintre toate culorile spectrului. Acesta combina doua nuante: verde si albastru, fiecare dintre care are o amprenta informationala diferita. Componenta verde a culorii calmeaza si relaxeaza, calmeaza emotiile negative, este linistitoare. In timp ce culoarea albastru turcoaz este asociata cu puritatea, renovarea sau reabilitarea. Deci, putem spune despre culoarea turcoaz ca este capabila de a intari sistemul imunitar, amelioreaza oboseala si iritabilitatea, calmeaza, curata organismul. In cazul in care o persoana este nervoasa, nu poate gasi cuvintele potrivite, o poate ajuta culoarea turcoaz, ea da incredere in sine, va permite sa gasiti contactul cu alte persoane.
Simbolurile culorii turcoaz sunt: laguna, valurile, ploaia, curatenia, calmul, retinerea, linistea, seninatatea, intinderea insorita a marii tropicale. Intr-un interior cu nuanta de turcoaz extinde vizual spatiul, creeaza un sentiment de prospetime de aer, face incaperea luminoasa si insorita. Ea nu irita, ci mai degraba calmeaza, amelioreaza oboseala vizuala. Turcoazul albastrui iti da forta, ajuta la reflectie, meditatie si da senzatia constiintei impacate. Turcoazul verzui este considerat mort, sub influenta acestei culori se reduce forta si scad performantele. Culoarea aceasta nu este simpla, turcoazul niciodata nu pare ieftin. Aceasta culoare este asociata cu eleganta palatelor, luxul si bogatia. Amintiti-va ceramica orientala, finisajul in culoarea turcoaz natural a fatadelor din moschee.
Turcoazul poate fi numit culoarea-cameleon. In diferite situatii si in conditii de iluminare diferite este perceput ca doua culori diferite. Alaturi de albastru pare ca albastru, si alaturi de verde – ca verde. In plus fata de culorile albastru si verde, turcoazul se potriveste perfect cu culorile vii contrastante, cum ar fi galben insorit, portocaliu de foc, maro caramiziu, roz stralucitor. Dar cele mai de succes combinatii sunt cele cu culori pastelate. O legatura excelenta intre albastru si turcoaz pot servi accesoriile de argint. Pe cand in timpul tranzitiei la tonuri de verde il pun in evidenta culorile aurii.
Verde (GREEN)
Impactul emotional al verdelui asupra persoanei este acelasi ca si la albastru – e la fel ca toate nuantele de albastru, relaxeaza si te elibereaza de stres, deci este ideal pentru saloane de interior sau dormitoare. In cazul in care un text de citit este acoperit cu o pelicula verde transparenta, viteza de citire, intelegere si stapanire a informatiei citite este mult mai mare. Culoarea verde are un efect de vindecare si scuteste de stres. Oamenii care lucreaza in camera cu interior verde, sunt mai putin susceptibili de a suferi indigestie si alte boli intestinale. Medicii stiu ca amelioreaza, de asemenea, durerea si oboseala, armonizeaza. Dar trebuie sa tinem minte, ca verdele nu ar trebui sa fie utilizat in combinatie cu alb sau albastru, in caz contrar acesta poate provoca stare depresiva si letargie.
Verdele combinat cu rosu la multa lume aduce amintirile de Craciun si de Anul Nou, caci aproape peste tot in lume aceasta combinatie este un simbol al Craciunului.
Multi psihologi cred ca celor care prefera verdele, le este frica de a cadea sub influenta straina si cauta sa se afirme. Oricine iubeste verdele, le este frica de dificultati si probleme in viata si tind sa fie increzatori si chiar aroganti. Dar oamenii excentrici care reusesc sa isi ating obiectivele lor nu prin activitate, dar prin vointa, emotii si pasiuni, de obicei, resping verdele si il vad total inacceptabil. Verdele nu le place si acelor oameni care sunt pe punctul de epuizare fizica sau psihica. Dar, in situatiile cu risc ridicat sau de tensiune puternica verdele este preferat de multi.
Verdele produce efectul atat de incalzire, dar si de racire, este culoarea stabilitatii, armoniei si echilibrului sanatos. Imbracati o haina in orice nuanta de verde, si imediat va veti simti reinnoiti, reinviati si plini de forte proaspete de primavara. Dar tonurile de verde-masliniu nu sunt atat de aproape de impactul psihologic ca al verdelui, deoarece acesta provoaca starea de spirit mai mult militarista. Combinatia la o haina de verde si albastru creeaza o stare de spirit a naturii – acestea sunt culorile padurilor si iazurilor, verdele proaspat de primavara si raulete curate. Verdele combinat cu maro, bej sau bronz creeaza un sentiment de naturalete, autenticitate, de acea aceste combinatii sunt utilizate in ambalarea produselor ecologice. Combinatia de trei culori de verde cu galben, alb sau negru – o combinatie foarte sportiva, si este perfecta pentru activitati in aer liber. Verdele cu mov sau violet – o combinatie, de asemenea, de contrast, luminos si plin de viata. O culoare verde lime, combinata cu haine portocalii si galbene creaaza o paleta asemanatoare cu fructele proaspete si suculente.
Va urma….