Hardanger – o tehnica antica de broderie cu fire numarate in care fantele si cusaturile cu configuratii diferite permit crearea diferitor produse elegante placute ochilor.

Broderia Hardanger sau „Hardangersøm” este o tehnica de broderie lucrata in mod traditional cu fir alb pe panza alba tesuta, folosind fire numarate si tehnica de lucru a firelor trase. Este deseori numita si broderia alba (whitework).

Originile exacte ale broderiei in tehnica Hardanger nu sunt cunoscute, dar se crede ca si-ar avea inceputurile sale in vechea Persie si Asia. In timpul Renasterii aceasta tehnica de broderie veche s-a raspandit in Italia, unde a evoluat, in italiana este – ”Reticella” sau dantela venetiana. Prin anul 1700 variatiile ale acestei tehnici de broderie s-au raspandit si in nordul Europei, unde s-a dezvoltat in continuare. In Danemarca si Olanda se numeste ”Hedebo”, In Scotia ”Ayrshire work” sau ”Ruskin lacework” ce s-ar traduce dantela alba, precum si in Norvegia ”Norwegian Drawn Work”, asa cum se numea pe atunci.

In perioada 1650-1850 Hardangersom (denumirea este dupa regionea Hardanger) a inflorit in Norvegia. S-a cultivat intens inul, apoi prelucrat, filat si tesut in material alb si fire, care erau utilizate pentru a face si decora obiectele traditionale norvegiene: costumele numite ”Bunads” (costume nationale), precum si alte elemente de imbracaminte si de uz casnic, cum ar fi lenjerie de pat, covoare, perdele si cuverturi de pat.

Caracteristicile stilului Hardanger au fost dobandite la inceputul secolului al 17-lea din Norvegia si denumirea sa o datoreaza anume fiordului cu acelasi nume (Hardanger Fjord). Frumusetea uimitoare ale acestor locuri nu pot sa nu te fascineze si inspire.

Locuitorii din satele, situate pe coasta Hardanger Fjord, decorau hainele lor – fustele si sorturile cu broderii ci fire numarate. realizau broderiile pe panza de in subtire cu fire de in de productie locala. Imbracamintea brodata cu dantela a devenit treptat o parte integranta a costumului national de srabatoare. Odata cu cresterea popularitatii broderiei Hardanger ea a fost utilizata in tapiterie si se tesaturi decorative, inclusiv pentru fete de masa de sarbatoare si lenjerie de pat, jaluzele si perdele.

De-a lungul timpului, locuitorii din regiunea norvegiana Hardanger au imbunatatit si dezvoltat tehnica lor de broderie. Treptat, ea s-a raspandit in intreaga lume.

Broderia Hardanger nu si-a pierdut nici astazi popularitatea sa. Te uimesc si te surprind lucrarile realizate in aceasta tehnica. Privindu-le, iti poti numai inchipui cat de multa munca si timp s-au investit in aceste creatii. Admirati galeria foto AICI!   Mai departe vedeti Lectii de broderie: Hardanger, lectia I