Daca intrebati un japonez cum isi imagineaza un degetar, majoritatea vor raspunde – inelul. Se pare ca, degetarele traditionale din Japonia nu sunt „capacele” noastre obisnuite, care sunt purtate pe varful degetului, dar sunt niste inele. Ele sunt numite Yubinuki. La coaserea sau brodarea manuala, acestea sunt puse pe falangul mijlociu al degetului mijlociu al mainii de lucru, cu ajutorul varfurilor degetelor acul este indreptat in directia corecta, dar cu inelul de pe degetul mijlociu acul este impins in lucru.

Degetarele traditionale din Japonia se numesc Yubinuki

Yubinuki (2)

Initial, degetarele japoneze erau facute destul de simplu – o banda de tesatura groasa sau piele de aproximativ 1 cm latime era infasurata strans in jurul degetului in mai multe straturi si era fixata cu cateva cusaturi Vedeti fotografiile din albumul de AICI !

De-a lungul timpului, pentru Yubinuki au inceput sa se faca sabloane din hartie washi invelita in panza. Aceasta hartie de dud era tare, durabila si accesibila. In Japonia, multe obiecte de uz casnic au fost facute si sunt inca fabricate din hartie washi, ea este, de asemenea, adesea folosita in scopuri decorative. Panza in astfel de inele in jurul hartiei era fixata cu cusaturi decorative.

Intrucat Yubinuki era un element necesar in fiecare casa, ei au inceput sa fie decorati cu fire de matase. Din intercalarea cusaturilor au fost create modele colorate si complicate. Yubinuki dintr-un obiect simplu de viata s-a transformat si intr-un subiect de „admiratie”, un ornament al vietii cotidiene.

Odata cu aparitia masinii de cusut si broderie, vechea arta a Yubinuki a inceput sa se piarda, ca si multe alte obiecte de artizanat traditionale din Japonia. Dar apoi si-a revinit si a gasit o noua aplicatie in lumea moderna. Yubinuki inca sunt folosite pentru cusut si broderie, dar an plus, acestea pot fi gasite si purtate pe maini ca inele decorative. Broderia in stilul unui Yubinuki sunt decorate diverse obiecte sub forma de inele – inele pentru servetele, bratari. Pe internet, exista uneori standuri pentru Temari decorate cu broderia Yubinuki, in acelasi stil de broderie exista si pernute pentru ace.