Broderia monocromatica
MONOCROM-A, monocromi, -e, – definitia din dictionar: – adjectiv 1. Care are o singura culoare; monocromatic. 2. (Despre picturi) Executat in valorile apropiate ale aceluiasi ton. ** Figural – Plictisitor, uniform, monoton. – Din franceza- monochrome.
Popularitatea broderiei monocromatice a crescut foarte mult in ultimul deceniu. Operele de arta brodata, create in stil contur si monocromatic, la prima vedere par a fi mai simple decat broderiile efectuate intr-o gama mult mai variata de culori. Caracteristica broderiei in monocrom – este stilulul unic si expresivitatea. Un model de acest fel este perfect pentru decorarea oricarei camere, dar si un cadou exceptional. Expertii spun ca acest tip de lucru manual este foarte vechi. Acesta a fost folosit in Egiptul antic. Varful popularitatii broderiei in stil contur si monocrom cade pe Evul Mediu. In perioada din veacul al XIII-lea pana in cel al XVI-lea cu aceasta indeletnicire se ocupau multe destinse doamne din diferite tari din Europa.
Principala diferenta la broderia monocrom – este faptul, ca in lucru se utilizeaza o culoare de baza. De aici vine si numele pentru acest tip de broderie. Alaturi de culoarea de baza pentru broderia monocrom se mai folosesc si alte nuante apropiate, ceea ce da lucrarii o mai mare diversitate. Paleta de culori se alege pentru broderie, dupa cum urmeaza: la culoarea de baza se adauga alb-negru. Astfel cusatoreasa primeste o gama de culori diferite unele de altele prin una sau cateva tonuri. Alb-negru poate fi amestecat cu toate nuantele de culori si astfel paleta obtinuta este saturata si armonioasa.
Cand vine vorba de monocrom, cusatoresele (crafts women) deosebesc cateva tipuri de baza: broderia de contur, blackwork si monocrom. Fiecare dintre aceste stiluri are propriile caracteristici de executare, dar orice tip de broderie in stil contur si monocrom se coase dupa scheme.
1. Broderia in stil contur. Acest stil este destul de simplu de implementat, dar are o expresivitate aparte. In broderie este folosita o tehnica speciala – „cruci numarate”. Caracteristica principala a acestui tip de broderie monocrom este de a oferi doar forma exterioara a obiectului. In lucrari de obicei exista unele aluzii inerente, ceea ce le face chiar mai originale. Schemele pentru acest stil de broderie monocrom se pot crea cu usurinta personal, folosind doar imaginatia ta.
2. Blackwork. Stilul de broderie „Blackwork” este bazat pe doua culori – alb si negru. Pentru acest stil se foloseste tehnica de cusut „in urma acului”. Cusand rand dupa rand este completata toata tesutura, formand un model alb-negru. In stilul de blackwork uneori este folosita cusatura monocrom – acest lucru este convenabil pentru a „umple” unele dintre cele mai importante elemente ale modelului.
3. Cusatura monocromatica in cruce. Acest stil este cel mai dificil si laborios. Folosind o singura culoare a firului puteti sa creati o imagine complexa. Cusatura monocromatica implica umplerea de culoare a intregii tesuturi. Toate elementele de pictura sunt cusute, nu raman zone albe pe tesatura.
Pe site puteti gasi si descarca scheme pentru broderii in monocrom gratuit. Insa mult mai multa informatie si scheme veti putea gasi vizitand si pagina noastra de facebook: kit.goblen.
In plus, exista programe speciale, care permit din diferite desene electronice formarea schemelor in sistem monocrom pentru cruciulite sau alt stil, le gasiti cu usurinta pe net sau la prietenii mai experimentati in acest domeniu.
Interesant de stiut:
Blackwork. Istorie si dezvoltare