Passepartout cu propriile maini

Inramarea broderiei cu  passe-partout (sau passepartout) este termenul frantuzesc pentru un suport, o hartie sau, adesea, o foaie de carton cu o taietura, care este plasat sau plasata sub sticla dintr-o rama de tablou), care ii ofera broderiei aspectul de lucru terminat si permite plasarea ei cat mai armonioasa in designul interior.

Efectuarea unui passepartout intr-un atelier de inramare este scumpa. Nu toata lumea isi poate permite sa faca acest lucru la atelier, dar, de asemenea, nu este o solutie pentru a aduna broderiile intr-un sertar al mesei. In acest caz, articolul nostru va va fi la indemana si va va spune cum sa faceti propriul passepartout pentru inramarea broderiei (goblenului) vostru.

Passepartout – este un carton cu o gaura taiata patrat, rotund sau oval , care se pune pe partea de sus a imaginii si serveste pentru a da imaginii aspectul de lucru terminat. Drept exemplu in cazul dat, vom lua in considerare efectuarea unui passepartout patrat.

Vom avea nevoie de: o rama gata facuta cu sticla si panoul din spate (puteti cumpara o rama destul de ieftina), broderia insasi, carton gros, un cutit ascutit pentru hartie, carton ondulat, un capsator si un cleste.

Procedura de lucru

1 . Taiati un patrat de carton de dimensiunea necesara. Drept sablon se poate utiliza partea din spate a ramei.

2 . Stabiliti centrul broderiei si al passepartout, desenam patratul de dimensiunea de care avem nevoie. Apoi, derogam de la aceasta linie cate 2 mm pe fiecare parte si mai desenam inca 2 patrate – unul mai mare, altul mai mic decat cel original.

Rame Goblen3 . Dupa marcajul intern taiem un patrat cu un cutit ascutit de papetarie. Dedesubt sub linia de taiere trebuie fixata o rigla metalica. Pe marcajul liniei exterioare  insemnam cu partea bonta a foarfecelui sau altui obiect neascutit  linia marcata in colturi facem cate o incizie si indoim in interior campurile taiate.

4 . In colturi taieturile trebuie sa fie facute cu mare atentie pentru ca passepartout sa fie drept.

5 . Acum fixati broderia pe partea din spate a ramei. Acest lucru se poate face folosind un capsator sau lipici. Puteti folosi, de asemenea, un ac si ata pentru a fixa cu ea broderia de marginile ei, sau sa incleiati  broderia cu banda dublu adeziva. Fixarea broderiei trebuie sa fie sigura, astfel incat sa nu fiti nevoiti sa modificati intreaga imagine. Pentru un control mai bun se poate aplica passepartout pentru o verificare mai simpla a dimensiunii.

6 . Pentru a reda passepartout un aspect dimensional taiati fasii subtiri de carton ondulat(pentru ambalaj) de  latimea putin mai ingusta decat passepartout.

7 . Aranjam si incleem benzile subtiri de carton pe partea de dedesubt a passepartout-ului mai aproape de marginea exterioara a lui.

8 . Punem toate la loc: rama, sticla, passepartout si broderia.

9 . Fixam structura asamblata cu cuie mici si tabloul cu broderia este gata. Dupa acelasi model se pot face si alte forme de passepartout – dreptunghiulare sau rotunde. Forma acestora trebuie sa fie aleasa in functie de marimea si tipul broderiei.