De mai multe secole icoana este considerata o relicva valoroasa si un cadou de valoare. De-a lungul secolelor crestinismului s-au acumulat mai multe traditii asociate cu icoanele, din acest motiv chiar si pentru persoanele profund credincioase deseori poate fi dificila alegerea unei icoane.

Cum se alege o icoana, de ce cunostinte ai nevoie pentru a face cea mai buna alegere?

Icoana cu Mantuitorul si Maica Domnului ar trebui sa fie prezente in fiecare casa crestina obligatoriu. In special este venerat si chipul lui Sfantul Nicolae facatorul de minuni. Aceste trei icoane cu un continut comun, in cazul in care sunt de aceeasi dimensiune si desen – reprezinta tripticul clasic.

In functie de chipul prezentat si cu ce eveniment este asociat, icoanele pot fi impartite in mai multe tipuri:

– Icoana de masura – infatiseaza chipul unui sfant, in cinstea caruia este numita o persoana in timpul sfintei taine a botezului. Chipul sfantului trebuie sa corespunda cu statura copilului botezat.  Aceasta icoana este daruita de obicei de nasii de botez. Icoana de masura va insoti copilul toată viata si il vaproteja de rau.

– Icoana Numelui – cu imaginea chipului sfantului Aparator. Nu conteaza dimensiunea sa, mai important, ca imaginea Protectorului Ceresc poarta o valoare spirituala ridicata, fiecare sfant ajuta la rezolvarea problemelor de zi cu zi, la rezolvarea problemelor de sanatate. Persoana este, de obicei, botezata in onoarea sfantului cu acelasi nume, in memoria sfantului. Preotii recomanda credinciosilor sa aiba acasa cateva  icoane cu nume, deoarece lor pot aduce rugaciuni cu nevoi personale si diferite. De exemplu, catre sfintii Petru si Fevronia se roaga pentru a gasi a doua jumatate, deoarece cuplul este un exemplu de casatorie ortodoxa. La icoana Sfantului Panteleimon vindecator se roaga pentru vindecare.

– Icoana Sfintei Fecioare Maria – este de o importanta deosebita pentru poporul ortodox. Stralucitoare sau pline de durere si si mila te scapa de durere, vindeca de boala, iti dau iertarea. Rugăciunile catre Fecioara Maria, ajuta soldatii pe campul de lupta, da bucuria de zi cu zi in familie, confortul in vremuri de necaz. Chipul Fecioarei va fi primit in orice familie cu bucurie. Icoana se poate cumpara la manastiri, care au propriul atelier de lucrat icoane, intr-un magazin de antichitatii, in salonul de arta, sau le puteti face chiar voi. Icoanele la care se roaga mult sunt incredibil de puternice, facatoare de minuni, dar Sfintii preoti spun ca este suficient de a sfinti icoana, astfel incatt aceasta sa devina un altar in casa. Icoana „Acoperamantul Maicii Domnului” este foarte potrivita la intrarea in casa.

-Icoana de cununie- pereche – Mantuitorul si Maica Domnului in pereche se dau cadou tinerilor casatoriti, cu aceste icoane se binecuvanteaza nunta tinerilor.

Explorati vietile sfintilor, si lasati-va ghidati de glasul inimii cand alegeti o icoana!