Incepem o noua serie de articole pentru cei mai avansati.

Astazi incercam prin exemple si lamuriri detaliate sa demonstram cum putem folosi spre beneficiul broderiei noastre un nod – nodul francez, asa zisul „french knot”.

Cusatura  „nodul francez” sau  „french knot”  este o cusatura decorativa, care da volum broderiei. Numele acestei cusaturi, de obicei ridica multe semne de intrebare. De ce este ea numita „punct francez”? Poate ca aceasta cusatura a fost folosita initial in Franta? Nu, nodurile franceze nu au fost inventate in Franta. Acest nume l-au primit doar datorita faptului ca primele cusatorese (craftswomen) din Europa care au aratat un interes deosebit pentru aceasta cusatura au fost cele din Franta, desi aceasta cusatura era de mult timp cunoscuta in lumea occidentala.

Arata impresionant. Ca orice noduri brodate ele formeaza o suprafata texturata originala. Aceasta cusatura poate fi folosita pentru unele dintre elementele de broderie, pentru a sublinia unele parti ale broderiei – mijlocul florilor, bobocii de trandafir, ochii animalelor si al persoanelor, etc. Cu utilizarea acestui tip de cusatura broderia capata volum si devine mai expresiva. Multe cusatorese considera „french knot” dificil si il inlocuiesc cu margele sau perle. De fapt „nodul francez” este destul de simplu de efectuat. Sa invatam cum se face aceasta cusatura minunata. Speram ca aceasta lectie va va ajuta.

Tehnica de performanta este simpla, dar exista reguli de urmat:

1. Efectuarea este necesara dupa spalarea si calcatul broderiei!
2. Corespunderea grosimei acului si a firului este importanta. Cu un ac gros sa faci un nod francez intr-un fir este putin probabil de reusit, si, desigur, invers.
3. Pentru a asigura libertatea de actiune, cel mai bine este de a intinde bine panza pe un gherhef. Mai mult decat atat, panza trebuie sa fie intinsa foarte bine.
4. Nu va grabiti !!! Firul trebuie tras foarte atent, ajustand bine nodul, asa ca sa nu alunece intr-o parte.
5. Strangeti firul destul de bine pentru ca nodul sa fie fixat pe material cat mai sigur posibil. Daca doriti sa obtineti un nod mai mare, este mai bine sa se ia un fir mai gros, decat sa infasurati in jurul acului firul subtire de mai mult de doua ori.